8 načina da poboljšate zdravlje limfnog sistema

Limfni sistem predstavlja jedan od najvažnijih sistema u organizmu. Zadužen je za eliminaciju nataloženih toksina i bolji protok hranljivih materija. Limfni sistem koji slabo radi uzrokuje hronične bolesti. Najnovija istraživanja pokazuju koliko je limfni sistem važan za zdravlje celog tela pa čak i zdravlje mozga!

Glavobolja, nadutost, ukočenost tela, kožni problemi, slaba cirkulacija su samo neki od problema koji se javljaju kada nam je limfni sistem zakrčen.

Ovih 8 strategija će vam pomoći da poboljšate funkciju limfnog sistema:

  1. Smanjite stres

Sledeće tehnike će vam pomoći da poboljšate protok limfe kroz telo tako što ćete smanjiti mentalni i fizički napor i stres na vaš limfni sistem

  • pravilno držanje dok sedite
  • svakodnevno istezanje
  • vežbe dubokog disanja
  • joga ili pilates

Ove tehnike pomažu vam da otklonite anksioznost i da ojačate imuni sistem. Na ovaj način stimulišete otklanjanje nagomilanih toksina telu. 

2. Trenirajte

Vežbe mogu da budu veoma efikasne i ovo je jedan od najlakših načina da poboljšate funkciju limfnog sistema. 

Vežbanjem povećavamo nivo kiseonika u organizmu – snabdevamo ćelije i tkivo kiseonikom i stimulišemo cirkulaciju.  Kada se telo ne kreće toksini ostaju zarobljeni u mišićima što dovodi do raznih bolesti. 

3. Koristite lekovite biljke

Biljke su dobre za čišćenje organizma od toksina. lekovito bilje

Petrovac (Agrimonia eupatoria)  biljka koja leči na prvi pogled. Ova biljka smanjuje upale, poboljšava funkcije varenja, rešava kožne probleme, vrši detoksikaciju tela i jača zdravlje kose i noktiju.

Ivanjsko cveće (Galium verum)  se uglavnom koristi kao diuretik, za olakšavanje mokrenja, kod bolova i grčeva u stomaku.  Koristi se za preznojavanje i u procesu detoksikacije.

Hajdučka trava (Achilea millfolium)  čisti i jača krv, kao i probavne organe. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezine, protiv grčeva, groznice… 

Kombinujte različito lekovito bilje i konsultujte se sa fitoterapeutom oko doziranja i pravljenja čajeva. 

4. Oznojite se

Znojenje je jedan od dobrih načina na koji eliminišemo toksine iz organizma. Vežbama podstičemo znojenje ali i odlaskom u infracrvene saune. U infracrvenoj sauni temperatura ne prelazi 50C, a infracrveni zraci dubinski zagrevaju tkivo i mišiće dok toksini izlaze kroz pore zajedno sa celulitom. U kombinaciji sa masažom postižu se odlični rezultati u otklanjanju celulita.

5. Suvo četkanje kože

Suvo četkanje kože pomaže da se nataloženi toksini sa kože otklone. Pre tuširanja nežno četkajte svaki deo tela, u smeru ka srcu. Ova tehnika poboljšava rad limfnog sistema, stimuliše rad znojnih žlezda i poboljšava cirkulaciju.

6. Hranite se po testu intolernacije

test intolerancije holistic beograd

Ishrana bogata antioksidantima i zdravim mastima je ključna za zdravlje imunog sistema, pogotovo kako starimo. Patogeni organizmi ne mogu da napreduju u alkalnoj sredini, a upravo ishranom baziranoj na testu intolerancije čistimo organizam, regulišemo pH i obnavljamo ćelije. 

O alkalnoj ishrani možete pročitati u jednom od naših prethodnih tekstova: http://www.holistic.co.rs/alkalna-ishrana-put-do-zdravlja/

U crevima postoje hiljade limfnih žlezda i preko njih se vrši eliminacija toksina u glavnu kanalizaciju organizma.

Održavanje zdravog digestivnog trakta pomaže nam, ne samo da ojačamo imunitet, već da sprečimo i smanjimo rizik od kardiovaskularnih bolesti i razvoja gojaznosti.

Ovde pogledajte detaljnije o ishrani po testu intolerancije: http://www.holistic.co.rs/naslovna/kvantna-medicina/test-intolerancije/

7. Hidrirajte se

Limfni sistem uvek mora da bude protočan. Na primer, voda sa limunom pomaže da proguramo toksine kroz telo. Dr Džon Duliard predlaže tehniku limfne hidratacije – Svaki dan, u toku 2 nedelje, piti toplu vodu na svakih 15 minuta.

On veruje da ova procedura stimuliše limfni sistem da bolje funksioniše i da efikasnije čisti telo od toksina. 

8. Idite na limfnu drenažu 

Masažom poboljšavamo funkciju imunog sistema i pomažemo da se simptomi hroničnog umora i bola otklone. Limfnom drenažom podstičemo razgradnju celulita i prokrvljenost tkiva. Limfna drenaža pozitivno deluje na naš organizam jer poboljšava prenos hranljivih materija i izbacivanje toksina i viška tečnosti iz organizma.
Redovnom limfnom drenažom postižemo:

bolji protok vode i hranljivih materija
smanjenje otoka
smanjenje celulita
detoksikaciju
poboljšanje rada creva
bolji imuni odgovor
podmlađivanje (antiaging efekat)

Pokrenite svoj limfni sistem i na potpuno prirodan način ojačajte imunitet i poboljšajte zdravlje. 

Zakazivanje tretmana limfne drenaže u ordinaciji Holistic:  +381 11 324 3397, +381 69 339-1382