Čorba od kurkume, šargarepe i crnog bibera za prevenciju bolesti

Kurkuma je lek i preventivno sredstvo za različite bolesti gojaznosti, tipa 2 dijabetesa, hipertenzije, problemima sa sistemom za varenje, gastritis, urinarni trakt i bubrege, i različite tipove kancera, a pre svega za toksiciranost kao stanje koje postaje sve češće zastupljeno.

Kurkumin, glavni sastojak kurkume, blagotvorno deluje na razne bolesti, a pre svega na detoksikaciju, povišene masnoće u krvi, artritis, dijabetes, Alchajmerovu bolest, infekcije respitaronog sistema, bolesti crevnog sistema, gastritis, kožne probleme.

Kada unesemo kurkumu u organizam, dolazi do malog porasta njenog nivoa u krvotoku dok se jetra aktivno trudi da je izbaci. Ako uz kurkumu dodamo i četvrtinu kašičice crnog bibera, nivo kurkumina ubrzano raste i njegova bioiskoristivost dostiže i do 2000%. Crni biber može značajno da podstakne nivo kurkumina u krvi i njegovu iskoristivost u organizmu. 

Marokanska čorba od kurkume, šargarepe i crnog biberasupa od kurkume i šargarepe

Sastojci:

2 kašike kokosovog ulja

1 glavica iseckanog crnog luka

½ kg neprskane šargarepe

500ml bujona od povrća

2 čena belog luka

2 kašičice kurkume

1 kašičica semena kumina

nekoliko kriški đumbira

1 kašika meda

1 kašika limonovog soka

So i crni biber

Priprema:

Otopite kokosovo ulje, dodajte luk, dinstajte 2 minuta. Dodajte iseckanu šargarepu i bujon od povrća i sačekajte da provri. Kuvajte na srednjoj vatri 20 minuta dok šargarepa ne omekša. Sa strane propržite seme kumina 4-5 minuta i sameljite ga. Povrće iz supe izblendirajte, dodajte med, limunov sok, so, biber i pospite supu kuminom. Prijatno!