Detoksikacija debelog creva uz test intolerancije na hranu

Kako omogućiti telu normalan rad creva?

Svakodnevna stolica nije uvek znak i da su creva čista od naslaga. Postoje ostaci stare, često skamenjene stolice u predelu debelog creva koje su se skupljale godinama.

Naslage na crevima su rezultat redovne upotrebe namirnica kao što su proizvodi životinjskog porekla, jaja, beli hleb, slatkiši, beli šećer, mleko, termički obrađena hrana kroz proces kuvanja, prženja i pečenja. Ove naslage često remete rad creva i sprečavaju apsorpciju hranljivih materija, remete icirkulaciju krvi i stvaraju optimalne uslove za razvoj različitih vrsta štetnih mikrooganizama i parazita. Imaju snažan uticaj i na nastanak ginekoloških problema, problema s muškim polnim sistemom.

Prošireno debelo crevo, puno starih naslaga, stvara pritisak na susedne organe (prostatu, jetru, krvne žile, reproduktivne organe) i na više načina remeti njihov rad.

Potrebno je određeno vreme, pravilna ishrana i čišćenje creva,  da bi se tih naslaga trajno rešili.

Testirajte kako vam rade creva – test sa cveklomcvekla

Test sa cveklom je jednostavna metoda kojom možete proveriti da li Vam creva rade  normalno ili im je potrebno detaljno čišćenje.

Pojedite salatu od jedne sirove cvekle, srednje veličine.

Nakon par sati, obratite pažnju na boju urina. Ako se menja, prema crvenoj, to je uglavnom znak da vaša creva ne obavljaju dobro svoju funkciju.

“Povećanje unošenja biljnih vlakana u Engleskoj, putem korišćenja integralnog umesto belog hleba, kao i uključivanjem više svežeg voća i povrća, dovelo je za 13 godina do smanjenja broja operacija slepog creva za 40%” – časopis Medical News.

Kada sistem probave (creva), u saradnji s jetrom i bubrezima rade u optimalnim uslovima, boja urina prilikom ovog testa ce se minimalno promeniti ili se neće menjati.

Uvodeći zdravije navike u svoj način života, povremeno napravite ovaj test, koji će vam omogućiti kontrolu stanja organizma.

Kako poboljšati probavu i podstaknuti kvalitetniji rad creva

Jednostavno – počnite uvoditi trajne navike u svoju ishranu, već danas.

  1. Uradite test intolerancije na hranu

  2. Među najboljim prirodnim rešenjima su biljna vlakna.

Neka Vam ishrana s obiljem biljnih vlakana po Vašem testu intolerancije bude prvi izbor za čišćenje organizma i prevenciju bolesti.

Hrana bogata vlaknima:povrce

– voće- povrće

– integralne žitarice

– koštunjavo voće

– semenke

– grašak

– mekinje

Uvedite salatu od sirovog sezonskog povrća uz svaki osnovni obrok.

Doručak je obavezan, u periodu 2-4 sata od ustajanja.

Za doručak možete isprobati zdravu kašu.

Sastojci:

  • šaka dozvoljenog sušenog voća: suve šljive, kajsije, smokve, grožđe
  • 1-2 supene kašike klica
  • 1-2 supene kašike pomešanih samlevenih semenki lana, bundeve, susama, suncokreta
  • 1 supenu kašiku ovsenih, raženih ili drugih  pahuljica
  • 1 čajna kašičica lanenog ulja (opciono druga hladno ceđena ulja dozvoljena po testu intolerancije)

Važno je dobro žvakati tokom obroka.

Ovo će vam poslužiti kao prirodno sredstvo koje će postupno skidati naslage i omogućiti vam normalan rad i pokretljivost creva.

Uz svaki osnovni obrok dodajte 1,5 -2 supene kašike  klica i 1 supenu kašiku  mešavine mlevenih sirovih semenki od lana, bundeve, suncokreta  i susama.

  1. Ne zaboravite probiotik – zdrava flora je jako bitna za pravilan rad creva. Nabavite kvalitetan probiotik u kapsulama koji sadrži veće količine živih bakterija. 

  2. Primenite seriju terapija iz domena kvantne medicine u cilju čišćenja organizma i stabilizacije slabih mesta u organizmu. 

  3. Upotreba biljnih čajeva za aktiviranje rada creva

Biljni laksativi

Dele se u dve grupe:

– Oni koji povećavaju volumen stolice

– Oni koji deluju kao stimulativni laksativi (antraglukozidne droge)

Izbor čajeva prepustite  fitoterapeutu, koji će individualno pripremiti čajnu mešavinu u odnosu na potrebe Vašeg organizma

Zahvaljujući ishrani bogatoj vlaknima, stanovnici Dakara u Senegalu od raka debelog creva oboljevaju 50 puta (muškarci) i 40 puta (žene) manje u odnosu na stanovnike zemalja na Zapadu.

Svi živimo sa oštećenim crevima te, u različitoj meri, trpimo posledice u svakodnevnom i dugoročnom zdravlju. Ako nam creva ne funkcionišu optimalno, jednostavno ne možemo postići istinsko, dugotrajno zdravlje. No, kad popravimo creva i uklonimo uzrok bolesti, jači i slabiji simptomi nestaju, a mi otkrivamo što znači biti uistinu zdrav.”