Flavonoidi su grupa fitonutrijenata koji se nalaze najviše u voću i povrću. Postoji više od 6000 flavonoida i svaki igra posebnu ulogu u našem zdravlju.
Flavonoidi su poznati po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, veoma su korisni za detoksikaciju i smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti.
Flavonoidi sprečavaju gojenje u srednjim godinama
Mnogi ljudi se goje u srednjim godinama. Jedan od najlakših načina da sprečimo višak kilograma je da unosimo više povrća i voća koji su bogati flavonoidima. Antocijanin (koga ima najviše u borovnicama), proantocijanidini i polimeri kojih ima najviše u jabukama i čaju, imaju najveći značaj u regulisanju telesne težine.
Hrana bogata flavonoidima smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca
Flavonoidi su moćne bioaktivne supstance koje pomažu kod različitih stanja. Istraživanje koje je sprovela Aedin Cassidy pokazuje da su žene koje su uzimale najveću količinu flavonoida antocijanina i flavona imale najniži nivo upala u organizmu i insulinske rezistencije. Jedna porcija flavonoida – bobičastog voća, smanjuje nivo šećera u krvi kao i pritisak.
Britanski Žurnal – Nutricionizam je sproveo istraživanje u kome je dokazano da šest različitih vrsta flavonoida značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Flavonoidi za zdrav mozak
Apigenin je flavonoid koji se nalazi u lekovitom i začinskom bilju – peršun, timijan, kamilica, celer, biber, crni luk. Apigenin se vezuje za estrogen i samim tim utiče na razvoj, funkciju i sazrevanje nervnog sistema.
Flavonoid apigenin u borbi protiv kancera
Apigenin je odličan za zdravlje mozga, ali je značajan i u borbi protiv kancera. Apigenin je koristan posebno za kancer tiroidne žlezde. Zanimljivo je da apigenin vezuje 160 proteina u telu što dokazuje da ima širi uticaj na zdravlje.
Čokolada sadrži flavonoide koji podstiču funkciju mozka
U kakau ima 20% flavonoida, i zato je veoma dobro jesti kvalitetnu crnu čokoladu koja je organska, bogata kakaom i sa što manje šećera.
Jedna studija je pokazala da su ispitanici koji su konzumirali čokoladu jednom nedeljno, imali bolje mentalne funkcije od onih koji je nisu jeli. Flavonoid u crnoj čokoladi – epicatecin štiti mozak od moždanog udara tako što povećava ćelijske signale koji čuvaju nervne ćelije.
Takođe, u jednoj studiji je dokazano da su elastičnost krvnih sudova značajno poboljšana kod dijabetičara koji su jeli kakao mesec dana.
Beli i crni luk: super hrana u borbi protiv kancera
Beli i crni luk su puni flavonoida, uključujući i one koji su dobri u borbi protiv kancera.
Kvercetin ima moćna antioksidativna i anti inflamatorna svojstva koja pomažu u borbi protiv hroničnih bolesti – srčana oboljenja kao i kancera.
Kvercetin smanjuje rizik od asteroskleroze, pomaže kod srčanih bolesti, smanjuje krvni pritisak, umanjuje simptome cistitisa, prostate, pomaže u borbi protiv ćelija kancera.
Namirnice bogate flavonoidima
Namirnice najbogatje flavonoidima su crni luk, peršun, kakao i bobičasto voće, leblebije… Preporuka je da se konzumiraju različite vrste flavonoida – unošenje različitih zdravih namirnica. Kako biste izbalansirali flavonoide u ishrani, pogledajte tabelu ispod.
Flavonoli | Flavan-3-oli | Flavoni | Flavononi | Antocijanidini |
Crni luk | Jabuke | Peršun | Pomorandže | Borovnice |
Jabuke | Čajevi –crni, zeleni, beli | Beli biber | Grejpfrut | Kupine |
Kelj | Borovnice | Celer | Limun | Jagode |
Brokoli | Breskve | Jabuke | Paradajz | Trešnje |
Leblebije | Kruške | Pomorandže | Kruške | |
Badem | Jagode | Lubenica | Kupus | |
Zelje | Kakao | Ljute papričice | Ribizle | |
Slatki krompir | Dinja | Šljive | ||
Kinoa | Timijan | Maline | ||
Leblebije |