Hrana za bolje raspoloženje

Ono što svakodnevno jedemo utiče na naše blagostanje. Određene namirnice mogu da nam pomognu i unaprede zdravlje psihe i tela, da smanje nivo stresa, anksioznosti i drugih tegoba.

Ako osetite da ste napeti, promene u ishrani mogu da vas pokrenu i olakšaju telesne, ali i psihološke tegobe.

Vitamin B12

B12 je esencijalni deo nervnog sistema i neophodan je u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. B12 je koristan za stvaranje serotonina,  neurotransmitera koji prenosi informacije od jedne do druge nervne ćelije. Serotonin dosta utiče na apetit i raspoloženje. Ukoliko postoji smanjeno stvaranje serotonina u nervnom sistemu, dolazi do znatnog pada raspoloženja.

Vitamin B12 možemo naći u jajima, crvenom mesu, ribi, pečurkama, bademovom mleku. 

hrana za bolje raspolozenje

Folna kiselina ili Vitamin B9

Vitamin B9, kao i B12 nalazi se u crvenim krvnim zrncima i utiče na neurotransmitere i raspoloženje. Procesirana hrana smanjuje količinu prirodnog vitamina B9 i danas se sintetička folna kiselina koristi u hlebu i nekim cerealijama kao i u suplementima. Ukoliko postoji manjak vitamina B9 u našeg organizmu, može doći do pada raspoloženja.

Zato je dobro da uzimamo što više namirnica bogate vitaminom B9 kao što su zeleno povrće — brokoli i spanać, sočivo, citrusi i pasulj.

folnakiselina

Triptofan

Triptofan je amino kiselina koja učestvuje u stvaranju serotonina. Serotonin utiče na raspoloženje i na dobar san. Manjak triptofana može da uzrokuje povećanu potrebu za ugljenim hidratima i obimne obroke pred spavanje.

Triptofan se nalazi u namirnicama – pasulj, orasi, bademi, tofu, seme bundeve, banane

namirnice_za_bolje-raspolozenje

Jod

Jod je veoma važan mineral koji održava tiroidnu žlezdu zdravom. Tiroida kontroliše skoro svaku ćeliju u telu i reguliše metabolizam. Ako nam fali joda, to utiče na funkciju mozga, raspoloženje i koncentraciju.

Hrana bogata jodom može se naći u moru – alge, morski plodovi.

hrana bogata jodom

Za najbolji rezultat svakako preporučujemo ishranu po testu intolerancije kao i terapije iz domena kvantne medicine. Ne samo da ćete osetiti olakšanje i boljitak na fizičkom nivou, nego će se raspoloženje znantno popraviti kako se telo bude čistilo od toksina i unosilo hranljve namirnice koje su dobre za vas.

Test intolerancije i terapije iz domena kvantne medicine možete uraditi kod nas u ordinaciji – Holistic Dr Slavica Stefanović.

Zakažite i dodatno se informišite na brojeve telefona: +381 11  324-3397   +381 69 339-1382