Joga za zdravlje

Kako joga utiče na zdravlje?

Joga je fizička, mentalna, emocionalna i duhovna veština koja nam pomaže da otklonimo stres i pomognemo celokupnom zdravlju. Joga predstavlja meditaciju u pokretu koja zahteva našu punu pažnju dok vežbamo i radimo asane. Dok učimo nove pokrete, naš um i emocije se takođe menjaju. Vremenom ne postajemo samo fizički fleksibilni, nego se i naš pogled na svet menja.

U poslednjih nekoliko godina, veliki broj istraživanja je dokazao kako joga pozitivno utiče na zdravlje. Na primer:

* Dvadeset minuta Hatha joge bolje utiče na brzinu i efikasnost uma nego aerobne vežbe
* Joga pomaže u poboljšanju mentalnog zdravlja – depresija, anksioznost, ADHD, post traumatski poremećaj

Neke studije su pokazale da joga predstavlja i odličnu podršku psihoterapiji.

joga za zdravlje

Kako joga utiče na gubitak kilograma i poboljšanje metabolizma?

Joga vežbe pomažu da zategnete i ojačate telo, pokrenete cirkulaciju i protok kiseonika, podignete energiju celog tela. Joga pomaže da se poboljša funkcija mozga i da se olakšaju neki psihički poremećaji, bolovi, da se poveća snaga i fleksibilnost.

U 2012. je otkriveno da joga pozitivno utiče na leptin, hormon koji igra važnu ulogu u regulisanju unosa i potrošnje energije u organizmu. Ishrana i redovne vežbe pomažu u regulisanju osetljivosti na insulin i leptin, a samim tim i u regulisanju telesne težine.

Jogom smanjujemo stres i anksioznost i pozitivno utičemo na kardiovaskularni, limfni, nervni i endokrini sistem. Neophodno je da radimo vežbe koje zagrevaju telo, izdužuju i osnažuju mišiće i kičmu, podstiču cirkulaciju i povećavaju nivo energije celog tela.

Pridružite nam se na putu vitalnosti i zdravlja na Joga časovima u Holisticu – Vojvode Dobrnjca 5.

Jogu vodi instruktor Vladana Ninic. 

Za više informacija, kontaktirajte nas: +381 11 324 3397 +381 69 339 1382