Kako biti radostan?

Oslobodite se destruktivnih šablona ponašanja

Kada naučimo da budemo kao deca u momentu, naučićemo da budemo radosni, destruktivne emocije kao što su bes, ljutnja, tuga se gotovo automatski oslobadjaju i prelaze u radost.

Dete, kada je tužno plače, ali vrlo brzo kada ga zaokupimo nekom kreativnom pažnjom izlazi iz te emocije i smeje se. Ne ostaje zarobljeno ni u jednoj emociji.

Sigurna sam da ćete se složiti da prejedanje i druge razne zavisnosti ili bilo koji drugi oblik autodestruktivnog ponašanja nisu deo srećnog života.

Činjenica je da sve gore navedeno radi na principu aktiviranja sistema nagradjivanja u našem mozgu, i da će nas trenutno zadovoljiti, ali ako pogledamo na duže staze učiniće da se osećamo loše.

Zato mnogi ljudi vode bitku sa destruktivnim šablonima.

Sve počinje u glavi, a evo i kako…

  1. Desi se neki DOGAĐAJ ili situacija, što izaziva …
  2. Neke specifične MISLI (osude, uverenja, iluzije itd), koji aktiviraju …
  3. EMOCIJE = to je način na koji se osećate (tuga, ljutnja, dosada, usamljenost, nelagoda, itd), koji aktivira …
  4. Vaše postupke i ponašanja, ili … na kraju aktivira i neke BOLESTI

Istina je da odredjena stvar, stav, emocija postoji u zavisnosti od toga da li smo je svesni i kako na nju gledamo. Ako ne, to jednostavno nije deo naše stvarnosti i na taj način nas ne dotiče.

Kao što je Ajnštajn rekao: „Stvarnost je u oku posmatrača”.i choose

Kada shvatimo da sve počinje u našem umu, shvatićemo da samo od nas zavisi i promena.

Da bi se promenio način na koji se osećate i način na koji se ponašate, morate početi sa prepoznavanjem i osvešćivanjem osećaja koje aktiviraju ponašanja koja želite izbeći.

Moguće je naučiti kako da osvešćujemo naše šeme ponašanja, naše misli i da tako odvajamo one pozitivne od negativnih. Videćete koliko to može pozitivno da utiče na život u celosti.