Kako da znate da li vam je potrebna detoksikacija?

Zašto ste umorni? Kako da znate da li vam je potrebna detoksikacija?

Često ljudi prihvate da je umor, pad energije ili neki hroničan problem deo starenja i života. Međutim, mnogi od svakodnevnih simptoma koji vas muče povezani su sa toksinima u telu. Detoksikacija ne služi samo da bi se skinuo višak kilograma, već za celokupno zdravlje. Alergije, ekcem, glavobolje, PMS, hronični bolovi javljaju se kao posledica neravnoteže crevne flore.
Evo šta sve može da ukaže na to da vam je potreban detoks:

1. Ne možete da zaspite

Sve što jedemo ili pijemo utiče na san. Alkohol, kofein, hrana na koju ste osetljivi može da poremeti ciklus spavanja. Detoks i eliminacija određenih namirnica otkloniće nesanicu i obezbediće kvalitetan san.

2. Koncentracija vam lako opada i često ste zaboravni

Gluten, kofein, šećeri, ili namirnice na koje ste intolerantni često znaju da poremete koncentraciju u toku dana. Zamenite, na primer, kafu biljnim čajevima koji će vam podjednako pomoći da se fokusirate i podignete energiju u toku dana. 

3. Imate loš zadah

Loš zadah može biti posledica neravnoteže između dobrih i loših bakterija u crevima ili čak može ukazati na pojavu kandide. Da biste izbalansirali crevnu floru, potrebno je da uradite test intolerancije i da otkrijete šta vam prija od namirnica, a šta je potrebno izbaciti.

4. Primećujete pojavu podočnjaka, akni, suve kože

Vaša koža apsorbuje ono što jedete. Ishrana puna procesirane hrane, mlečnih proizboda, šećera i hrane na koju ste osetljivi utiče na sjaj i čistoću kože.

5. Imate bolove u zglobovima

Ishrana koja vam ne prija dovodi do upalnih procesa u telu koji izazivaju bolove. Kada izbacite iz ishrane inflamatorne namirnice kao što su rafinisani šećer, ulja, ili brašno i povećate unos svežeg voća i povrća, zdravih masti, na putu ste isceljenja i eliminisanja bolova iz tela.
kako da znate da li vam je potreban detox

6. Imate hroničnu upalu sinusa

Mlečni prozivodi predstavljaju jedan od izazivača problema sa sinusima. Kada uđete u proces detoksikacije, osluškujte svoje telo i napravite eliminaciju namirnica koje izazivaju upalu sinusa.

7. Vaš PMS je van kontrole!

Šećeri, belo brašno i procesirana hrana pojačava simptome PMS-a. Ishrana utiče i na hormone i zato je važno otkriti šta vam prija i kako možete izbalansirati hormone prirodnim putem.

8. Ne možete bez kafe, čokolade, vina ili sira

Ukoliko želite da prekinete krug vezanosti za određene namirnice, na primer, one bez kojih ne možete da započnete dan, isključite ih na određeni period i primetite promene.

9. Često ste nervozni i umorni

Vaš kratak fitilj i manjak energije mogu biti povezani sa hranom koju jedete. Ako često unosite rafinisanu hranu tokom celog dana to povećava nervozu i razdražljivost. Zamenite klasične grickalice pune šećera, nezdravih masti i soli zdravim voćem i užinama.

10. Svaki virus vas zakači

70% Imunog sistema nalazi se u vašem stomaku. Ako vam je crevna flora izbalansirana i ako ste eliminisali toksine, to će smanjiti pojavu gripa, virusa ili infekcija.
Detoksikacija pomaže da odbacite nezdrave navike u ishrani i da poželite hranu koja oplemenjuje vaše telo. Kvalitetan i dugotrajan detoks eliminisaće hranu i piće koji opterećuju vaš sistem detoksikacije, na koje ste osetljivi, a obezbediće energiju i nutrijente organima koji su zaduženi za detoksikaciju. Detoksikacijom odmorićete vaš digestivni sistem, omogućićete telu efikasnije da eliminiše toksine iz zagađenog vazduha, procesirane hrane ili pića.
Detoksikacija ne podrazumeva gladovanje već pametan odabir hrane. Neprskana hrana, celovito zrno, zdrave masti, eliminacija hrane na koju ste osetljivi predstavlja najbolju detoksikaciju koja će uticati pozitivno na celokupno zdravlje.
Osluškujte signale tela, možda vam je baš detoks potreban!