Kako jačati imuni sistem?

1. Hidratacija. Hidratacija podrazumeva unos tople vode, čajeva koji su bogati antioksidantima i polifenolima koji podržavaju imunitet.

2. Ograničite unos šećera. Smanjite namirnice koje izazivaju upalne procese u organizmu kao što su slatkiši, torte, kolači, peciva. Smajen unos šećera pomaže organizmu da bude dinamičniji i više otporan.

3. Koristite probiotike i prebiotike. Korisne bakterije u našim crevima su veoma važne jer aktiviraju imunološki sistem, neutralizuju toksine, teške metale, deaktiviraju kancerogene supstance i učestvuju u varenju hrane i održavanju crevnog epitela. Mikrobiom štiti naš imuni sistem od spoljašnjih uticaja.

4. Koristite ukusne začine, kao što su timijan, klinčić, origano, cimet, kurkumu, koji imaju svojstva da podrže otpornost imuniteta.

5. Budite kreativni u kuhinji. Smišljajte nova jela svake nedelje, kako biste razbili monotoniju. Unos novih zdravih namirnica može da poveća broj različitih korisnih bakterija u mikrobiomu.

jačati imuni sistem holistic slavica stefanovic

6. Koristite etarska ulja u prostoru u kome najviše boravite. Nekoliko kapi ulja u difuzeru može podržati imuni sistem, opustiti vas i poboljšati kvalitet vazduha u prostoriji.

7. Kako biste smanjili stres, fokusirajte se na disanje. Duboko disanje aktivira nerv vagus koji pokreće parasimpatički nervni sistem i pomaže da se smanje stres i anksioznost.

8. Izađite na sunce i šetajte. Vitamin D popravlja raspoloženje i podiže imunitet.

9. Čim ustanete rastegnite se, uradite vežbe. Vežbe podižu energiju tela i aktiviraju organizam.

10. Čitajte knjige, slušajte prijatnu muziku i jedite namirnice bogate magnezijumom pre spavanja kako biste opustili telo i um i lakše utonuli u san.