Kako koristiti gorku (Epsom) so ?

9 načina na koje možete da koristite gorku (Epsom) so

Gorka so – Epsom so ili magnezijum sulfat se vekovima koristi za različite tegobe i namene u lepoti, baštovanstvu i kući.

I magnezijum i sulfat brzo se apsorbuju kroz kožu. Kad organizam apsorbuje so ona za vrlo kratko vreme, prirodnim putem, spušta nivo stresa, čisti toksine iz tela i pomaže pri rešavanju mnogih problema sa kožom i viškom kilograma.

Poznato je da kada izbacimo toksine iz tela koji su se dugo vremena nakupljali i sam proces mršavljenja će biti olakšan, a kad je detoksikacija u pitanju gorka so je veoma efikasna. Preko 325 enzima u telu su regulisana magnezijumom, koji pomaže kod zapaljenskih procesa, jača mišićnu i nervnu funkciju. Sulfat pomaže da se hranljive materije apsorbuju, a toksini efektno izbace iz organizma.

1. Gorka so umiruje bol mišića

Gorka so predstavlja dobar način da opustimo napete mišiće, da smanjimo grčeve, modrice i bol u zglobovima. Zato je idealno da koristimo ovu so posle fizičke aktivnosti. Na taj način opuštamo nerve, mišiće i otpuštamo stres. Dodajte 100gr soli u toplu kupku. Ostanite u vodi 10-15 minuta.   

2. Čisti kožu

Nagomilane mrtve ćelije zatvaraju pore i uzrokuju upalne procese na koži. Redovan i blag piling je potreban da bi koža bila zdrava, sjajna i vitalna. Najbolji način da očistite kožu je sa šakom epsom soli dok se tuširate. Posle korišćenja, koža će biti meka i sveža.

3. Neguje usne

Suve, ispucale usne znaju i da budu bolne. Napravite mešavinu sa gorkom solju i kokosovim uljem. Napravite blagi piling za usne koji će očistiti i u isto vreme nahraniti ispucale usne.

4. Gorka so je i prirodno sredstvo protiv insekata

Pomešajte 50gr gorke soli sa 200ml destilovane vode i sipajte u sprej bočicu. Ovo je dobra zamena za hemijske preparate protiv insekata u kući ili bašti.

5. Gorka so se upotrebljava protiv konstipacije

Gorka so eliminiše konstipaciju. Pomešajte 2 kašike gorke soli sa jednom čašom vode i to popijte ujutru. Vodite računa o poreklu i kvalitetu soli koju kupujete. Uvek gledajte deklaraciju, pogotovo kada je koristite za oralnu upotrebu.

6. Izvlači toksine i smanjuje naduvenost

9 koristi epsom soli-2

Gorka so efikasno čisti organizam od toksina. Da biste smanjili oticanje i naduvenost, stavite oko 150gr soli u kupku i ostanite oko 10-15 minuta. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, 100gr morske soli i prepustite se. 🙂

7. Gorka so uništava gljivice sa stopala i smanjuje neprijatan miris

Veoma korisna metoda za izbacivanje toksina jeste kupka za stopala. Na ovaj način izbacujete toksine, smanjujete oticanje nogu i eliminišete gljivice. Pomešajte oko 50gr Epsom soli u toplu vodu, i držite noge 10-15 minuta.

8. Gorka so se koristi i protiv opekotina

Oko 100gr gorke soli pomešajte u kupku tople vode i ostanite 10-15 minuta kako bi vam se iritirana koža umirila.

9. Gorka so kao balzam za kosu

Gorka so hrani kosu i kožu, otklanja masnoću i pruža dubinsku negu. Pomešajte jednaku količinu vašeg prirodnog balzama ili maske za kosu sa solju i naneti na mokru kosu. Ostavite 20 minuta ovu masku na glavi i isperite.