Lekovito bilje za zdravlje pluća

 

Sada je dobro vreme da se posvetimo zdravlju naših pluća. Prema Kineskoj tradicionalnoj medicini, pluća su povezana sa debelim crevom i oni direktno utiču na imuni sistem. Patogeni organizmi ulaze najčešće kroz resipratorni i digestivni sistem, a pluća i debelo crevo su odgovorni za održavanje zdrave funkcije ovih sistema i zaštitu organizma. Kada su pluća zdrava, imunitet je jak i oporavak od bolesti je brz.

Da bismo ojačali imuni sistem, sada je potrebno da održavamo zdravlje svih organa, a posebno creva i pluća.

Evo nekoliko biljaka Kineske tradicionalne medicine, ali i biljaka sa našeg podneblja koje podržavaju zdravlje pluća.

– Američki žen šen vlaži i hladi pluća, što je korisno za suv kašalj. Američki žen šen se smatra hladnim, umirujućim tonikom.

– Astragalus ili kozinac je biljka koja se vekovima koristi u Kineskoj medicini i služi za jačanje i toniranje imunog sistema. Astragalus gradi imunitet kako bi nas zaštitio od spoljnih patogenih organizama. On se koristi kod prehlada i gripa, otežanog disanja.

zdravlje pluca dr slavica– Kordiceps gljiva se koristi za jačanje pluća, pogotovo kod sportista. Preporučuje se kod slabih pluća, kod kašlja i kratkog daha. Ona utiče na suzbijanje hroničnog umora, na jačanje krvnih sudova i srčanog mišića.

– Šisandra pomaže da se pluća vlaže. Održava tečnost pluća čistim i najbolje je za ljude koji imaju problema sa astmom.

– Rtanjski čaj raste na čistom planinskom terenu i pomaže kod problema sa disajnim organima, organima za varenje kao i problema sa dijabetesom. Rtanjski čaj se koristi protiv respiratornih infekcija (kašlja, brohitisa, astme i dr.).

– Listovi bokvice sadrže saponine i sluz pa su čaj i sirupi od bokvice odlično sredstvo za čišćenje disajnih organa od sekreta, ublažavanje suvog kašalja, smanjenje iritaciju u grlu i disajnim putevima.

– Plućnjak važi kao prva pomoć kod svih plućnih bolesti. Pomaže kod kašlja, upale pluća, gripe, bronhitisa, tuberkuloze. Leči promuklost i upalu grla.

– Miloduh je najdelotvornija kod upala i problema disajnih organa kao što su bronhitis, astma, upala pluća, a i kod smetnji u radu želuca i creva. Ima antivirusno dejstvo, a koristi se i kod bakterijskih i gljivičnih infekcija.

– Podbel se od davnina koristi u lečenju organa za disanje. Koristi se u mešavinama čajeva za bolesti disajnih organa, bronhitisa i astme.

Vrlo je važno koristiti proverene mešavine gde je stručno napravljena mešavina biljaka, plan i vremenski rok korišćenja čajeva. Obratiti pažnju na napomene za ograničenja u korišćenju mešavine biljaka, a i za pojedinačno korišćenje biljaka.

Kako negovati pluća hranom?

Za zdravlje pluća i creva možete jesti hranu koja čiste od toksina i pruža im potrebne hranljive materije. Smanijte unos šećera (industrijski namazi, dresing za salate, sokovi, gotovi sosovi, gotove supe, hleb, gotova jela, gazirani napici, dečja hrana, namirnice životinjskog porekla u sušenom obliku, mnoštvo upakovanih mešavina žitarica, voćni jogurti), mlečnih proizvoda, prerađene hrane, a obogatite svoju ishranu svežim i kuvanim na pari povrćem, zdravim mastima – hladno ceđena ulja, namirnicama celog zrna, voćem, čajevima i potažima od povrća, domaćim mesom i jajima.

Balansirana svesna ishrana je prvi korak ka zdravlju. Za podršku, test intolerancije, pregled i terapije kvantne medicine stojimo vam na raspolaganju:
+381 69 339-1382
info@holistic.co.rs