Limun – jedna od najkorisnijih namirnica, štiti od bolesti

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica, on štiti od tolikog broja bolesti, pa ga s pravom možemo nazvati superhranom.

Limun je pun nutrijenata – sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor. Povoljno deluje na rad jetre, creva, želuca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Postoji mnogo načina da uvrstite limun u svoju svakodnevnu rutinu, jedan od najjednostavnijih je svakako: ujutro nakon ustajanja započnite dan s čašom tople vode i sokom od limuna. Ovaj ritual je tako jednostavan, a njegove prednosti su velike:

Jača imunitet

Limun je pun vitamina C i kalijuma. Vitamin C je odličan za borbu protiv prehlade, a kalijum stimuliše mozak i nervnu funkciju i pomaže u kontroli krvnog pritiska.

Uravnotežuje pH

Limun je alkalna hrana, verovali ili ne. Da, on je kiseo, ali u našim telima je alkalan (limunska kiselina ne stvara kiselost u telu), a alkalno telo je ključ dobrog zdravlja.

Pomaže kod mršavljenja

Limun je pun fiber pektina, koji pomaže u borbi protiv gladi. Takođe, dokazano je da ljudi koji drže dijetu sa više alkalnih svojstva brže gube težinu.

Podstiče varenje

Topla voda stimuliše digestivni trakt, dok je limun bogat mineralima i vitaminima koji pomažu da se telo oslobodi toksina.

hidratacija

 

Deluje kao blagi, prirodni diuretik

Limunov sok pomaže telu da se oslobodi neželjenog materijala,  tako što  podstiče mokrenje čime se brže izbacuju štetne materije.

 

Čisti kožu

Vitamin C iz limuna pomaže u borbi protiv  bora i mrlja. Limun i voda čiste toksine iz krvi koja koži pomaže da ostane čista.


Hidrira limfni sistem

Kada je vaše telo dehidrirano ili duboko dehidrirano (nadbubrežni umor), ono ne može obavljati sve odgovarajuće funkcije, što dovodi do nakupljanja toksina, stresa i zatvora. Tada može da se dogodi da nadbubrežne žlezde zakažu, a one zajedno sa štitnom žlezdom stvaraju energiju, kao što i luče važne hormone, uključujući i aldosteron. Aldosteron je hormon koji reguliše nivo vode i koncentraciju minerala, kao što je natrijum, te vam pomaže da ostanete hidrirani.

Podiže energiju

Probajte da ujutru popijete čašu vode sa limunom, i videćete koliko ćete više energije imati. Ponekad je i sam miris limuna dovoljan da nas razbudi. Pored toga, limun pomaže u lečenju anksioznosti i depresije.

Ubrzava zarastanje

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, ubrzava zarastanje rana, i jedan je od najbitnijih sastojaka za održavanje zdravog vezivnog tkiva, kostiju i hrskavice. Sve u svemu, ovaj vitamin, koji se nalazi u limunu, neophodan nam je kada se oporavljamo od povrede, ili stresa.

Limun pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog (HDL) holesterola, sprečava grčeve i bolove u mišićima i odlično je sredstvo protiv peruti i masne kose.

I zato uradite nešto za svoje zdravlje započnite jutro čašom tople vode sa sokom od polovine limuna.