Putanja do zdravlja – brojne bolesti proizlaze iz disfunkcije creva

 

  • Da li patite od zatvora ili dijareje?
  • Da li ste pospani posle jela?
  • Da li zadržavate tečnost i otičete?
  • Da li imate bolove u stomaku?
  • Da li se nadimate posle jela?

Mnogo je dokaza da brojne bolesti, naizgled nepovezane sa crevima, proizlaze iz disfunkcije creva ili su pod njihovim snažnim uticajem.

Jedan od glavnih koraka ka zdravim crevima je Test intolerancije na hranu i u skladu sa njim određivanje pravilne ishrane.

Čini se da svi imamo slične tegobe, lutamo po lekarima, uzimamo lekove sa i bez recepta i osećamo fizičku nelagodu i emotivno nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalazimo. Kako pregledi koje obavljamo često ne ukazuju na prave uzroke tegoba, pripisujemo ih promeni godišnjih doba, umoru, stresu, starenju… I to je donekle tačno, ali postoji još nešto što najčešće zaboravljamo kad tražimo uzroke svojih problema. Zaboravljamo da obratimo pažnju na probavu.

adobe-spark-post-4

 

Creva su složen mehanizam, precizan i osetljiv, kome ne pogoduje današnji način života, jer jedemo hranu na koju smo najčešće intolerantni. Većina toksina, koji opterećuju naše telo, potiču iz hrane. Tu su i antibiotici, čija učestala primena uništava crevnu floru i desetkuje dobre bakterije, koje neutralizuju oko 40 posto toksina koje konzumiramo u hrani. Kad tome dodamo konzervanse, aditive, teške metale, hormone, hlor, prejedanje i neprimerene kombinacije namirnica unutar pojedinih obroka, spoznajemo na kakvom su udaru naša creva i kako se narušava njihovo funkcionisanje.

 

Toksični okidači

Intolerantna hrana koja ne sadrži toksične molekule, kao što su mlečni proizvodi, gluten i žitarice, može izazvati “toksične” reakcije u crevima. Takve namirnice se još nazivaju i toksičnim okidačima. Jedan od načina kako hrana negativno utiče na naše telo je izazivanje intolerantnih i alergijskih reakcija. Na ovaj način se aktiviraju i drugi mehanizmi u telu, kao što su autoimuni procesi, ili se stvara kiselost, veća količina sluzi, nadimanje ili zatvor, može doći i do promene raspoloženja. To su namirnice koje mogu biti vrlo ukusne, ali zbog kojih se često osećamo vrlo loše. Najčešći toksični okidači su: gluten, mlečni proizvodi, prerađeni šećer, kofein i alkohol.

Poželjno je uraditi Test intolerancije ili voditi dnevnik, kako bismo otkrili kako se osećamo nakon određenih namirnica za koje sumnjamo da bi mogle biti naši toksični okidači. Ako se nakon nekog obroka osećamo puni energije, aktivni i vedri, tada smo konzumirali hranu koja je za nas izvor zdravlja. No, ako smo nakon obroka tromi, umorni, naduti, imamo glavobolju ili nam se stvara pojačana sluz, tada neka namirnica nije za nas.

Gastrointestinalni poremećaji su među najčešćim razlozima zbog kojih ljudi traže medicinsku pomoć. Mnogi od simptoma koje ti crevni poremećaji uzrokuju očito su povezani sa crevima, ali puno je dokaza da još mnoge druge bolesti, naizgled nepovezane s crevima, takođe proizlaze iz disfunkcije creva ili su pod njenim snažnim uticajem. Među njima su gojaznost, srčana bolest, autoimuni poremećaji, astma, dijabetes, artritis, depresija, alergije i kožni simptomi.

Kako bismo povratili zdravlje i rešili se hroničnih tegoba, potrebno je povremeno obnavljati i čistiti creva.