Šećer, glavni dodatak u skoro svim rafinisanim proizvodima

11. March 2015.

Mnogi nutricionisti će preporučiti da vežbate intenzivnije i da unosite manje kalorija.

Pogrešno!

Nije svaka kalorija ista. Kalorija loših ugljenih hidrata nije ista kao kalorija dobrih ugljenih hidrata, loš protein nije isti kao dobar protein, a glukoza, na kojoj živi superiorni ljudski mozak, nije isto što i veštački fruktozni šećer.

Šećer – odmah povezujemo s nečim slatkim. Prema Kinezima, slatkoća je jedan od ukusa koji su potrebni kako bismo održali balans u organizmu.

Jedemo ga od ranog djetinjstva, navikli smo na njegov ukus. Dosta nas ulazi u pravu ‘krizu’ ako dnevno ne pojedemo nešto slatko.

E, baš ovu našu slabost prepoznale su mnoge multinacionalne kompanije te nam ponudile mnoštvo proizvoda u kojima ključnu ulogu ima baš šećer.

Šećer je magično i tajno sredstvo njihove mega zarade.

 

On je esencijalni dodatak u skoro 99% rafinisanih proizvoda, kojima su pretrpane police supermarketa.

 

Kečap, umak za špagete, gotove supe, hleb, gotova jela, gazirani napici, dečja hrana, namirnice životinjskog porekla u sušenom obliku, mnoštvo upakovanih mešavina žitarica, voćni jogurti…

Lista nema kraja, a svi imaju jednu zajedničku stvar – sadrže šećer!

On je tu da zadovolji naš ukus, podigne želju da isti proizvod ponovno kupimo, ali i da ga zavole i naši najdraži.

I uspeva u tome, nažalost, jer smo svi, bez obzira na godine i pol, svi podjednako ranjivi kad je o šećeru reč.

Ne čudi stoga što posljednjih godina vodeći svetski naučnici ‘prstom’ pokazuju na šećer i navode ga kao glavnog krivca što su cele nacije postale bolesne.