Sezona alergija – Kako probiotske bakterije mogu da nam pomognu?

Zdrava creva i varenje su ključ celokupnog zdravlja.

U našem sistemu za varenje živi milijardu bakterija. One su neophodne za obavljanje procesa varenja i apsorpcije kao jedne od najvažnijih funkcija u našem telu.

Zašto je važno da imamo zdravu crevnu floru?

  1. Naša creva predstavljaju barijeru koja nas štiti od mikroorganizama koje unosimo spoljašnjim putem. Taj debeli sloj korisne crevne flore oblaže zidove creva i štiti nas od različitih bakterija, toksina, hemikalija i parazita.
  2. Kada crevna flora nije u ravnoteži, ne možemo da varimo određene namirnice i da ih dobro apsorbujemo – na primer pšenični protein gluten i druge slične proteine iz drugih žitarica kao ni mlečni protein kazein ili mlečni šećer laktozu.
  3. Korisne bakterije u našim crevima učestvuju u proizvodnji vitamina K, B1, B2, B3, B6 i B12 i aminokiselina. Kada nam je crevna flora u neravnoteži,  imamo nedostatak tih vitamina i to uzrokuje mnoge bolesti. Tada je važno da se fokusiramo na ozdravljenje crevne flore.
  4. Crevna flora igra veliku ulogu za naš imunološki sistem. Preko dve trećine imunološke zaštite organizma se nalazi u crevima i upravo korisne bakterije igraju ulogu u aktivaciji važnih delova imunološkog sistema – limfocita i imunoglobulina koji uništavaju viruse, bakterije, gljivice i parazite.

Korisne bakterije u našim crevima su veoma važne jer aktiviraju imunološki sistem, neutralizuju toksine, teške metale, deaktiviraju kancerogene supstance i učestvuju u varenju hrane i održavanju crevnog epitela.

Disbalans crevne flore podstiče razvoj alergija

Zašto crevna flora ima uticaj na ceo organizam?

Disbalans crevne flore izaziva loše varenje, lošu apsorbciju, neadekvatnu reakciju imunog sistema, a samim tim i nemogućnost dobrog odgovora organizma i rasterećenja bolesnih organa i hroničnih problema kao što su alergije.

probiotske bakterije

Crevnu floru uništavaju antibiotici, ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljeno hidratima, toksini  – gluten i rafinisana ulja, stres i starost.

Jedan od najvećih disbalansa crevne flore čini i moderna ishrana. Kada se hranimo namirnicama koje su bogate šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima (hleb, testenine, biskviti, kolači) podstičemo razmnožavanje gljivica, a posebno Candide, koje pogoduju naseljavanju parazita u crevima.

Crevnu floru dobijamo u prvim mesecima života od majke. Bebe se rađaju sa sterilnim crevima i dobijaju majčinu crevnu floru. Danas imamo generacije modernih majki sa disbalansom crevne flore zbog svih antibiotika, kontracepcijskih sredstava, i loše ishrane koje su konzumirale tokom života.

Zbog toksina, koji kod disbalansa crevne flore i propusnih creva slobodno cirkulišu telom, dolazi do razvoja bolesti kao što su atopijski dermatitis, astma, alergije, poremećaji koncentracije i učenja kod dece (npr ADHD, ADD, disleksija), razni psihološki problemi i hiperaktivnost.

U 2007. godini sprovedeno je istraživanje PANDA (Probiotics and Allergy) kod žena koje su patile od sezonskih alergija i njihova deca su imala veliku šansu za razvoj astme i alergija. Dokazano je da postoji čvrsta veza između crevne flore i alergija, a trudnice koje su uzimale probiotike tokom trudnoće imale su 80% manju pojavu alergija, dermatitisa i astme kod dece.

Šta možete da učinite za zdravlje vaših creva?

  • Eliminišite hranu na koju ste intolerantni
  • Izgradite zdravu crevnu floru
  • Promenite način ishrane

Prvi korak u uspostavljanju zdrave crevne flore je da otkrijete koje vam namirnice ne odgovaraju, i šta vašem organizmu ne prija.

Kada odstranite neodgovarajuće namirnice oslobađate organizam da sam prepozna i savlada određeni problem. Kada rasteretite organizam uspostavićete balans sistema za varenje, ojačaćete imunološki sistem koji će moći da se odupre mikroorganizmima iz spoljašnje sredine, kao i promenama i svakodnevnom stresu.

Test intolerancije na hranu i individualnu preporuku ishrane možete da uradite u ordinaciji Holistic. Za više informacija pozovite našu ordinaciju: 011 3243397