VITAMIN D – od vitalne važnosti za funkcionisanje ćelija

Da li vam je potreban dodatak vitamin D?

Pozitivno dejstvo vitamina D na brojne aspekte vašeg zdravlja je ogromno. Pitanje koje se postavlja je da li moramo da ga dodatno unosimo i koja je potrebna doza?

Dr Robert Henej je profesor i jedan od najcenjenijih istraživača u svojoj oblasti. Radi na Istraživačkom institutu za osteoporozu na Krejton univerzitetu od 1960. čiji je i osnivač, sa fokusom na biologiju kosti. Već 50 godina bavi se istraživanjima osteoporoze, vitamina D i biologije kalcijuma.

Dr Henej kaže da kada se bavite kostima pre ili kasnije dođete do vitamina D koji je vitalan za mnoge funkcije. Jedna od najvažnijih i najuočljivijih od tih funkcija je apsorpcija kalcijuma koji je neophodan za zdravlje kostiju.

U poslednje dve decenije Dr Henej je fokusiran na vitamin D i naglašava da moramo da znamo koliko nam je potrebno svaki dan, kako da ga pronađemo, koliko vitamina D organizam troši svaki dan, kojim putem i za koju svrhu.

Vitamin D je od vitalne važnosti za ćelijsku funkciju u organizmu

Po mišljenju Dr Henej vitamin D je uključen u biohemijski ćelijski mehanizam svih ćelija i tkiva u telu. Kada ga nema dovoljno „mašinerija” ne radi dobro i vaše celo telo će se mučiti da funkcioniše kako je programirano u genomima.

Neke od bolesti za koje je odavno utvrđeno da su povezane sa nedostatkom vitamin D su rahitis kod dece i osteomalacia-omekšavanje kostiju.

Dr Henej objašnjava da do skora nije bilo poznato da je aktivan oblik vitamina D deo aparatusa koji je potreban svim ćelijama da bi otvorile genom.

U odsustvu aktivnog oblika vitamina D u ćelijskom okruženju , ćelija ne može da pristupi informaciji u svom genetskom planu – svojoj DNK biblioteci. Pod takvim okolnostima ništa ne funkcioniše kako bi trebalo. Što više se snižava nivo vitamina D problem se pogoršava. Svako tkivo u našem organizmu treba vitamin D kako bi se optimizovao pristup genetskom kodu, a to je vitalna uloga vitamina D.

Holistic dr Slavica Stefanovic Skelet-Vitamin-D

Koji je optimalni-neophodni nivo Vitamina D?

Prema mišljenju doktora Heneja oblast nutricionizma krije tajnu da niko zapravo nema apriori ideju šta je normalno. U analizama većine nutritienata Instituta za medicinu, definiše se samo minimum potreban da bi se sprečio razvoj neke bolesti što može biti daleko manje od potrebnog za optimalno zdravlje.

Nećete apsorbovati dovoljno ukoliko ne unosite dovoljno vitamina D. Kada imate taj pristup imaćete tražnju za vitaminom D u visini potrebnoj da proizvede serum 25 hidroksivitamin D u opsegu od 40 do 60 nanograma po mililitru.

Drugi način da se odredi koliko je zapravo potrebno vitamin D je na primer: Koliko vitamina D je potrebno da unosi majka kako bi njena beba preko majčinog mleka dobijala potrebna količine ovog suplementa? Studija sa medicinskog univerziteta u Južnoj Karolini je pokazala da žena koja doji mora da uzima 6.000 međunarodnih jedinica vitamina D svaki dan kako bi njena beba dobila pravilnu ishranu, bar što se tiče unosa vitamin D. Ispostavlja se da je potreban nivo vitamina D za dojilje isti kao i visina vitamin koja minimizira potrebu za usklađivanje paratiroidnog hormona, a to 40-60 nanograma po mililitru (ng/ml).

Treći pristup se bazira na određivanju nivoa vitamin D u krvi kod stanovnika ekvatorijalne istočne Afrike koji žive načinom života kao njihovi preci. Holandski istraživači su izmerili da su stanovnici ovog dela Afrike imali u krv 25-hydroxy D i opet nivo vitamina je bio u opsegu između 40 I 60 ng/ml. Doktor Henej smatra da su merenja iz ovih geografskih oblasti gde sunce stalno sija i gde ljudi mogu proizvesti vitamin D svaki dan najbolji indikator za određivanje optimalnog nivoa vitamina u organizmu.

Rezultati sva tri pristupa daju iste brojeve, a to je od 40 do 60 nanograma po mililitru hidroxy D-a. Da bi se održao ovaj nivo vitamina D u krvi potreban je unos između 5.000 i 6.000 međunarodnih jedinica iz svih potencijalnih izvora, a ne samo iz suplemenata.