Fitoterapija

Tretman u fitoterapiji

Tretman u fitoterapiji sastoji se od razgovora sa doktorom u kome se upoznajemo sa stanjem pacijentovog organizma.

Nakon razgovora pacijentu se na holističkom pristupu predlažu individualno odredjene čajne mešavine za primenu u kućnim uslovima, ili u kombinaciji sa drugim terapijskim procedurama koje se primenjuju u ordinaciji iz domena kvantne medicine, estetske biokibernetske jonske terapije…

Evaluacija postignutih rezultata se vrši jednom mesečno.

 

 

Primena fitoterapeutskih metoda vrši se upotrebom:

  • celih lekovitih biljaka ili njihovih delova (cvetova, listova, korena, itd.)
  • sastojaka (eteričnih ulja, ekstrakata i drugih izolata)
  • gotovih pripravaka (čajeva, tinktura, masti, kapsula). Fitoterapeutske pripravke nazivamo fitofarmaci ili fitoterapeutici.

Fitoterapija-FB

Prednosti lečenja biljkama:

  • biljke su sastavni deo našeg sveta koje su čoveku, uprkos tehnološkom napretku, i dalje neophodne, s tim da biljni lekovi ne stvaraju naviku i zavisnost, jer priroda nikada ne „propisuje” lekove koji stvaraju zavisnost
  • na prirodni način vraćaju sklad i ravnotežu organizmu
  • održavaju organizam vitalnim i spremnim za svakodnevne spoljašnje uticaje
  • pogodno je kao preventiva i kod hroničnih poremećaja direktno deluju na uzroke  poremećaja
  • blagotvorni uticaji biljaka i biljnih pripravaka su kumulativni
  • Biljka je živi organizam koji raste u zajednici i u haronicnoj avnotezi je sa potrebama društva i pojedinca, pa energetski deluje na svaku osobu pojedinačno i vraća je u ravnotežu
  • najveći broj savremenih lekova potiče od biljaka

Upotreba lekovitog bilja kao terapijskog i profilaktičkog sredstva (fitoterapija) u našem narodu ima bogatu i dugu tradiciju, o čemu najbolje svedoči Hilandarski medicinski kodeks broj 517 (XV ili XVI vek), kao najdragoceniji spomenik srpske medicinske kulture.

 

Metoda upotrebe lekovitih biljaka ili njihovih delova (cvetova, listova, korena, itd.) u svrhu lečenja, ublažavanja i sprečavanja bolesti i tegoba, odnosno nauka o lečenju lekovitim biljkama naziva se Fitoterapija.

 

Reč fitoterapija potiče od grčkih reči phyton – biljka i therapeia – lečiti, tretirati, i znači lečenje biljem.

Fitoterapija-1

Fitoterapija ujedno predstavlja prvi oblik medicine koji su ljudi poznavali i prenosili usmenim putem, a danas jedan od oblika tradicionalne medicine.

 

Upotreba lekovitih biljaka u terapiji (fitoterapija) zasniva se na postojanju aktivnih, tj. lekovitih sastojaka kojima se biljke odlikuju. Lekoviti sastojci se dobijaju ekstrakcijom iz biljaka koriščenjem rastvarača kao što su voda, alkohol, vino, ulje itd.