Hrana za zdrava creva i jak imunitet

Kada dođemo u kontakt sa različitim mikroorganizmima, postoje različite barijere koje štite telo od prolaska patogenih organizama dalje u organizam. Mikrobiom je jedna od ključnih zaštita u očuvanju zdravlja imuniteta.
Mikrobiom predstavlja skup od milijardu bakterija u našim crevima koje utiču na varenje i apsorpciju hranljivih materija, lekova, sprečavaju ulaz patogenih mikroorganizama i čine barijere creva, pomažu aktivaciju i pravilno funkcionisanje imuniteta.
Zašto crevna flora ima uticaj na ceo organizam?
Disbalans crevne flore izaziva loše varenje, lošu apsorpciju, neadekvatnu reakciju imunog sistema, a samim tim i nemogućnost dobrog odgovora organizma i rasterećenja bolesnih organa i hroničnih problema.
Crevnu floru uništavaju antibiotici, ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, toksini – gluten i rafinisana ulja, stres i starost.
 hrana za zdrava creva i jak imunitet
Jedan od najvećih disbalansa crevne flore čini i moderna ishrana. Kada se hranimo namirnicama koje su bogate šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima (hleb, testenine, biskviti, kolači) podstičemo razmnožavanje gljivica, a posebno Candide, koje pogoduju naseljavanju parazita u crevima.
Zbog toksina, koji kod disbalansa crevne flore i propusnih creva slobodno cirkulišu telom, dolazi do razvoja bolesti kao što su atopijski dermatitis, astma, alergije, poremećaji koncentracije i učenja, razni psihološki problemi i hiperaktivnost.
Šta možete da učinite za zdravlje vaših creva i jači imunitet?
– Eliminišite hranu na koju ste intolerantni
– Izgradite zdravu crevnu floru
– Promenite način ishrane
– Unosite probiotike
Prvi korak u uspostavljanju zdrave crevne flore je da otkrijete koje vam namirnice ne odgovaraju, i šta vašem organizmu ne prija.
Kada odstranite neodgovarajuće namirnice oslobađate organizam da sam prepozna i savlada određeni problem. Kada rasteretite organizam uspostavićete balans sistema za varenje, ojačaćete imunološki sistem koji će moći da se odupre mikroorganizmima iz spoljašnje sredine, kao i promenama i svakodnevnom stresu.
Test intolerancije možete zakazati radnim danima na brojeve telefona: +381 11 324-3397
+381 69 339-1382