“Čovek bi trebalo da jede da bi živeo, a ne da živi da bi jeo”. Moliere Hrana je gorivo za ljudski organizam. Neophodna je za rast, razvoj, izgradnju i, ako se pravilno hranimo – za dobro opšte zdravlje. Pravilna ishrana znači i to da se hranimo primereno polu, uzrastu, dnevnim aktivnostima i našem zdravstvenom stanju. Šta se dešava u našem organizmu kada jedemo uobičajenu hranu, kada konzumiramo namirnice koje su hranljive i visokog kvaliteta a koje nam ne odgovaraju? Zašto iako jedemo zdrave namirnice, koje su nutritivno veoma vredne, dolazi do ugrožavanja našeg imunološkog sistema? Odgovor dobijamo tek kada disbalans kojem je naš organizam konstantno izložen, proizvede zabrinjavajuće simptome kojima nam telo daje signale da mu nisu baš sve namirnice po volji.
Studije pokazuju da se sve više ljudi u svetu suočava sa problemom intolerancije na hranu. Reakcija organizma na hranu se deli na alergije i intolerancije osim rekacije na toksine u hrani. Alergijska reakcija na hranu se manifestuje kao brza reakcija (gušenje, napadi kašlja…) Alergija na hranu je posledica prejakog imunološkog odgovora organizma, uzrokovanom interakcijom proteinske komponente iz hrane i imunološkog sistema. U slučaju prave alergije na hranu, prisutna su tzv. “brza” IgE antitela. Ukoliko izostane ova brza imunološka reakcija, tada govorimo o nealergijskoj preosetljivosti na hranu. Uzrok je ili nedostatak nekog specifičnog enzima (laktoze) koji je potreban za varenje ili, patološka reakcija na neke prirodne sastojke u namirnicama. Imunološka reakcija u intoleranciji je bazirana na “sporim” IgG antitelima. Intoleranciju je zbog odložene maskirane reakcije relativno teško otkriti. Na svu sreću danas su dostupni dijagnostički testovi koji će pokazati koje namirnice možete konzumirati bez negativnog uticaja na zdravlje, a koje bi trebalo da izbegnete. Intolerancija na hranu je dugotrajnija, hronična reakcija organizma koja vitalno ne ugrožava pacijenta, ali je često uzrok bolesti ili faktor koji pogoršava tok bolesti. Priroda nam je podarila moć da prepoznamo potencijalno nepoželjnu hranu i da je izbegavamo, ali višedecenijske loše navike u ishrani su nas dovele danas u situaciju da teško možemo da pratimo ove prirodne signale. Savremena medicina tumači pojavu intolerancije uzajamnom reakcijom između telesne predispozicije, načina života i faktora sredine. Genetska predispozicija, pol i starosna dob su definisane kategorije. Način našeg življenja je nešto što možemo menjati i kroz te promene poboljšati i kvalitet definisanih kategorija. Hrana svojim specifičnim vibracijama može preuzeti ulogu patološkog upliva u naše energetsko polje, blokirajući njegove samoregulatorne mehanizme. Dugotrajnom blokadom iscrpljuje naše kapcitete prilagođavanja i dovodi prvo do pojave povremenih simptoma, a zatim i do pojave hroničnih bolesti, ili pogoršanja već postojećih. Ako patite od sledećih simptoma, test intolerancije na hranu može vam pomoći:
Naučna istraživanja su potvrdila da se kod veoma visokog procenta hroničnih bolesnika – preko sedamdeset posto, nakon što su po uputstvima svog lekara promenili način ishrane, zdravstveno stanje bitno poboljša. Naš tim kombinuje stručnost iz oblasti nutricionizma, homeopatije, kvantne medicine kako bi obezbedio: Test intolerancije na hranu je zasnovan na upoređivanju vibracionog talasnog spektra organizma i namirnica. Namirnice koje se testiraju su raspoređene po grupama kojima priradaju: žitarice, mleko i mlečni proizvodi, mesa, ribe, povrće, voće, začini (ukupno 160) . ORIJENTACIONI TEST Da li Vam se telesna težina poveća za kratko vreme? Da li ste povremeno neobjašnjivo depresivni? Da li patite od zapušenog nosa, kijanja, curenja nosa? Da li patite od zatvora ili dijareje? Da li ste pospani posle jela? Da li imate crvenilo kože, svrab, astmu? Da li zadržavate tečnost, otičete? Jeste li hronično umorni? Da li imate bolove u stomaku? Da li ste često prehladjeni? Da li imate migrene, glavobolje? Da li se nadimate posle jela? Svaki pozitivan odgovor ukazuje na mogućnost postojanja intolerancije. Nabrojane tegobe su samo manifestacija trpljenja organizma i u većini slučajeva vezane su za intoleranciju na hranu. Ako imate 4 i više pozitivnih odgovora u orijentacionom testu, intolerancija na hranu je skoro izvesna. Naučne studije u kojima je analizirana krv uzeta iz pupčane vrpce, pokazuju da aktivacija i razvoj intolerancije nastaju dok je beba još u materici, a pojačavaju se tokom detinjstva, dok sazrevaju organi za varenje i razvija imunitet. Ne postoji ograničenje ko može da radi test intolerancije ni u pogledu starosti ni u pogledu stanja organizma. Odstranjivanje neodgovarajuće namirnice iz jelovnika samo je jedan, vrlo jednostavan način da se ti mehanizmi odblokiraju i da se dopusti organizmu da sam prepozna i savlada postojeći problem. Glavni dobitak od ovakvog načina ishrane je što se organizam oslobodi štetnih imunokompleksa, imunološki sistem postaje jači i spremniji da se odupre kako uobičajenim pretnjama kao što su mikroorganizmi, stresogeni faktori, tako i svim promenama u opštem zdravstvenom stanju koji su rezultat nepravilne ishrane ili unosa namirnica na koje smo intolerantni, ali i da uz smanjenje broja i jačine simptoma lakše podnosi hronične bolesti. Svakako detoksikacijom i rasterećenjem metabolizma dolazi do mršavljenja, smanjivanja celulita, podmlađivanja i zatezanja kože. Ishrana prema testu intolerancije nam omogućava da budemo zdravi pametnim unosom hrane. Zakažite test intolerancije i dodatno se informišite: +381 11 324-3397 +381 69 339-1382 info@holistic.co.rs preuzmite upitnik holistic-upitnikŠta je test intolerancije na hranu?
Koja je razlika između alergije i intolerancije?
Kako dolazi do intolerantne reakcije?
Simptomi intolerancije na hranu
Naš pristup u ordinaciji Holistic
Kako funkcioniše test intolerancije?
Ko može da radi test intolerancije?
Šta kada dobijete rezultate testa?
Kada se utvrdi koje namirnice ne odgovaraju nekoj osobi, isključuju se iz ishrane najmanje tri meseca. Za dve-tri nedelje poboljšanja bi trebalo da budu vidljiva, a za tri-četiri meseca postiže se i puni efekat.Šta možete očekivati od ishrane prema testu intolerancije?