10 namirnica za prirodno čišćenje arterija

Arterije i krvni sudovi zaduženi su za prenos krvi bogate kiseonikom, od srca do ostatka tela. Zdrave arterije su jake, savitljive i elastične. Međutim, kada su arterije zakrčene moguća je pojava ateroskleroze koja je jedna od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Simptomi zakrčenih arterija zavise od tipa arterija koje su ugrožene.

Šta uzrokuje blokadu arterija?

Kada se u unutrašnjem zidu arterije sakupljaju masne supstance, holesterol, delovi mrtvih ćelija i kalcijuma može doći do ateroskleroze koja može da izazove oštećenja i toliko da istanji zidove arterija, da može doći do njihovog pucanja.

Uzroci ateroskleroze mogu biti:

 • duvanski dim
 • visok krvni pritisak
 • tip 1 i 2 dijabetes
 • insulinska rezistencija
 • manjak kretanja
 • gojaznost
 • hronični upalni procesi u telu
 • infekcije
 • artritis
 • visok holesterol i masnoće u krvi
 • stres
 • nepravilna ishrana
 • neravnoteža minerala i vitamina u organizmu
 • manjak magnezijuma, vlakana, antioksidanata

 

10 namirnica koje će na prirodan način očistiti vaše arterije

Kako očistiti arterije? Jednostavno. Korigovanjem ishrane i namirnicama koje na prirodan način mogu da očiste arterije.

1.Kurkuma

kurkuma

Kurkuma je poznat začin o kome smo pisali u jednom od prethodnih tekstova. 

Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze bolje od nekih lekova.

2. Beli luk

namirnice za ciscenje arterija

Beli luk je još jedna od namirnica koja čisti arterije. Studije su pokazale da beli luk pomaže u prevenciji bolesti srca, smanjuje krvni pritisak, smanjuje proces ateroskleroze, i sprečava stvaranje naslaga u zidovima arterija.

3. Đumbir

djumbir

Đumbir deluje inflamatorno i antioksidativno. Sadrži sastojke koji štite srce i sprečavaju stvaranje naslaga, čiste arterije i smanjuju holesterol.

4. Mlevena ljuta papričica

ljuta papricica

 

Sastojak kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici pomaže u smanjenu LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava krvnu cirkulaciju.

5. Limun

limun

Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Limun smanjuje nivo holesterola i pomaže arterijama da ojačaju jer je pun vitamina C, antioksidanata i odlična je antiinflamatorna namirnica.

6. Cimet

cimet

Cimet može da smanji rizik od bolesti srca i asteroskleroze. U jednoj studiji 2003. u magazinu Diabetes Care dokazano je da se korišćenjem od 1-6gr cimeta dnevno smanjuju glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.

7. Laneno seme

kako ocistiti arterije

 

Laneno seme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umereno korišćenje lanenog semena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno seme, obavezno ga sameljite, jer se na taj način seme sadrži više omega 3 masnih kiselina.

9. Kiseli kupus

kako pobediti aterosklerozu

Kiseli kupus je jedna od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze.

9. Seme susama

seme susama

Seme susama čisti arterije. Istraživanje u Žurnalu lekovite hrane iz 2006. dokazuje kako masne kiseline iz susama pozitivno utiču na holesterol, trigliceride i asteroklerozu.

10. Sok od nara

nar

Sok od nara je moćan antioksidant, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum i selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju 240ml dnevno soka od nara u narednih 18 meseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti.

Kako se izboriti sa problemom srca prirodnim putem?

Najbolji način prevencije i ublažavanja napredovanja bolesti srca je umeren, zdrav stil života – pravilna ishrana i umerena, fizička aktivnost. Da biste smanjili stres šetajte, meditirajte, vežbajte jogu, tai chi, qigong.

Kvantna medicina na mnogo načina pomaže u izlečenju celog organizma kao i u regulisanju krvnog pritiska, smanjenju holesterola, viška kilograma, detoksikacije organizma, lečenju i prevenciji bolesti. U našoj ordinaciji možete uraditi:

Cenovnik usluga možete pogledati ovde,  a na pakete usluga ostvarujete popust. Konsultujte se sa našim lekarima i zakažite vaš pregled: http://www.holistic.co.rs/kontakt/