5 lekovitih biljaka protiv stresa i anksioznosti

Ako ste često pod stresom ili vas muče anksioznost, uznemirenost i strahovi, probajte ovih 5 biljaka. 

Supenu kašiku jedne biljke prelijte sa 2 dl vruće vode, ostavite da odstoji poklopljeno desetak minuta, pa procedite. Uvek pijte sveže pripremljen čaj.

1. Sveti bosiljak

Bosiljak smanjuje fizički i emocionalni stres, anksioznost i depresiju. Sveti bosiljak smanjuje nivo šećera u krvi, smanjuje apetit, stabilizuje raspoloženje i reguliše kilažu. Nedavne studije su pokazale da listovi svetog bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa, jer imaju adaptogena svojstva. Sveti bosiljak je jak antioksidant, umiruje i snižava krvni pritisak, a samim tim umanjuje i stres.

 

tulsi

 

2. Lavanda

2010. godine, jedna studija je pokazala da lavanda i lorazepam jednako dobro utiču na anksioznost, s tim da lavanda nema nuspojave, pogotovo sedativne. Zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, lavanda opušta i pozitivno deluje na nesanicu, depresiju i anksioznost.

 

lavanda

 

3. Nana

Nana je lekovita za mnoga stanja, kao i za nervni sistem. Čaj od nane smanjuje stres i anksioznost, a mentol u nani opušta mišiće i celo telo. 

 

nana

 

4. Ruzmarin

Ruzmarin poboljšava cirkulaciju, jača memoriju, smanjuje bolove u mišićima, otpušta glavobolju i poboljšava varenje. Ruzmarin je dobar saveznik u borbi protiv stresa. On smanjuje nivo kortizola, opušta i umiruje celo telo.

 

ruzmarin

 

5. Majčina dušica

Majčina dušica smiruje nervozu, opušta, smanjuje osećaj teskobe, psihičku napetost i obezbeđuje miran san.

 

timijan