6 koraka do jačeg imuniteta

3. July 2020.
Prva linija odbrane organizma od delovanja štetnih mikroba i virusa je naš imunitet.
 
Veći deo ćelija imuniteta nalazi se u probavnom traktu i ono što jedemo je od ključne važnosti za naše zdravlje.
 
Pažljivo birajte šta jedete i na koji način možete da oplemenite svoj obrok.
 
 6 koraka do jačeg imuniteta-4
 
Beli luk: Alicin koji se nalazi u belom luku je poznato hemijsko jedinjenje koje poboljšava imuni sistem. Jedite bar jedan čen belog luka dnevno.
 
Prebiotici: Dobre bakterije u stomaku nas šitite od raznih infekcija. Podržite te bakterije sa prebioticima koji sadrže vlakna, posebno inulin. Hrana bogata prebioticima su artičoke, banane, špargle..
 
Vitamin C: Vitamin C je poznat za jačanje imuniteta. Jedna studija je pokazala da su ljudi koji su jeli jedan kivi dnevno, mesec dana, smanjili jačinu i trajanje respiratornih infekcija. Vitamin C uzimajte iz kivija, brokolija, pomorandži, limuna, grejpa.
 
Antioksidanti: Stes može da oslabi imunitet. Hrana bogata antioksidantima štiti od oksidativnog stresa – spanać, šargarepa, bobičasto voće.
 
Povećajte unos cinka, vitamina B, magnezijuma i selena
 
Jedite začine: đumbir, cimet, kurkumu
 
Pijte puno vode, čorba, supa i biljnih čajeva
 
San: Da bi se organizam što bolje izborio sa infekcijama, potrebno mu je bar 7-8 sati kvalitetnog sna.
 
Meditacija: Samo 10 minuta meditacije dnevno ili svesnog disanja, može pomoći da opustite um i telo.
 
Vežbe: Naše telo bolje funkcioniše kada smo aktivni svakodnevno. Trenirajte bar pola sata dnevno i izađite na vazduh i sunce.
 
Pozitivan stav: Naš stav prema zdravlju i bolesti je od vitalnog značaja za naše blagostanje. Istraživanja pokazuju da pozitivne misli smanjuju stres i upalne procese u organizmu i da pobolšavaju otpornost organizma na infekcije dok neprijatne misli mogu dodatno da nas oslabe.