6 načina holističkog lečenja alergija kod dece

Holistički pristup lečenja alergija kod dece

U jesen se javljaju simptomi kao što su kijanje, curenje nosa, svrab i crvenilo očiju, kašalj, problemi sa disanjem, što može da ukaže na pojavu alergija. Ne postoji prečica u lečenju alergija prirodnim putem, ali kao i kod odraslih, isceljenje najčešće kreće iz stomaka. 

Zašto deca dobijaju alergije?

Alergije i astma zavise od stanja imunog sistema deteta. Imunitet kod dece je u fazi razvoja i ona su posebno osetljiva za nastanak različitih vrsta alergija. Genetika ali i drugi faktori zaslužni su za porast alergija danas:

  • Manjak nutrijenata – Vitamin A, C, D, kao i mineral cink igraju važnu ulogu u imunom sistemu. Ishrana koja se bazira samo na procesiranoj hrani ili unos samo onih namirnica koje deca vole mnogo će uticati na količinu vitamina i minerala u organizmu.
  • Potreba za preteranom čistoćom – Od otkrića mikroba i infekcija postali smo pomalo opsesivni čistoćom i uklanjanjem bakterija. Jedno od istraživanja pokazalo je deca koja su odrasla na selu, u prirodi, sa životinjama, koja su pila sveže neprerađeno mleko, manje su sklona alergijama i mnogim hroničnim bolestima. 
  • Disbalans bakterija u stomaku Crevnu floru dobijamo u prvim mesecima života od majke. Bebe se rađaju sa sterilnim crevima i dobijaju majčinu crevnu floru. Danas imamo generacije modernih majki sa disbalansom crevne flore zbog svih antibiotika, kontracepcijskih sredstava, i loše ishrane koje su konzumirale tokom života.
  • Preopterećenost toksinimaSmog, aditivi u hrani, teški metali povećavaju količinu toksina u organizmu. Izbegavanje toksina tokom trudnoće i ranog razvoja deteta smanjuje pojavu alergija i kožnih problema. 

Prirodno lečenje alergija

Lekovi pomažu da brzo olakšamo simptome i pomažu da sprečimo pojavu alergija ali koren problema ostaje nerazrešen. Prirodni način lečenja alergija upravo pomaže da se simptomi olakšaju i da se izbalansira dečiji imuni sistem.

#1 – Kvantna medicina 

Različita istraživanja kao i naše dugogodišnje iskustvo pokazali su veliki uspeh u smanjenju simptoma alergija kod odraslih i kod dece. Terapije iz domena kvantne medicine sa individualnim pristupom u cilju detoksikacije, služe da ublaže alergijske smetnje i da rasterete funkcionisanje svih slabih organa, odnosno čitav organizam. Terapije su potpuno neškodljive i bezbolne. 

#2 – Homeopatija

Homeopatski lekovi se prave od potpuno prirodnih sastojaka, zato ne morate brinuti o hemijskim dodacima ili nuspojavama. Homeopatska medicina ne pokušava samo da potisne simptome, ona deluje tako da podstiče detetov obrambeni mehanizam. Homeopatski lekovi sadrže minimalne količine aktivnih supstanci – nisu toksični i nemaju nuspojave. Tako možete biti sigurni da dete dobija samo onu količinu koja je apsolutno nužna.

#3 – Biljke za ravnotežu imunog sistema kod dece

Biljke koje se koriste za balans imuniteta i smanjenje simptoma alergija su kopriva, kvercetin – bioflavonoid koji se nalazi u pomorandžama i grejpu, djumbir, crna ribizla, borovnica. Više o kvercetinu, pročitajte: http://www.holistic.co.rs/kvercetin-bioflavonoid-za-zdravlje-i-jak-imunitet/

#4 – Hrana kao najbolja prevencija zdravlja kod dece

Disbalans crevne flore izaziva loše varenje, lošu apsorbciju, neadekvatnu reakciju imunog sistema, a samim tim i nemogućnost dobrog odgovora organizma i rasterećenja bolesnih organa i hroničnih problema kao što su alergije.

Šta možete da uradite za balans imunog sistema vašeg deteta? 

Eliminišite hranu na koju je dete intolerantno, pomozite mu da izgradi zdravu crevnu floru, i promenite mu način ishrane.

Najčešći okidači disbalansa imunog sistema su pšenica i obrađeni mlečni proizvodi. 

Test intolerancije i formiranje ishrane po njegovim rezultatima je prvi i nezaobilazni korak u sistemu lečenja polenskih alergija koji primenjujemo. Primena testa rasterećuje celokupan imunološki sistem organizma, a rezultat toga je pokretanje mnogo efikasnijih mehanizama za savladavanje alergijskih simptoma.

#5 – Probiotici za zdrav stomak

Zdravlje imunog sistema vašeg deteta leži u zdravom stomaku.   

U 2007. godini sprovedeno je istraživanje PANDA (Probiotics and Allergy) kod žena koje su patile od sezonskih alergija i njihova deca su imala veliku šansu za razvoj astme i alergija. Dokazano je da postoji čvrsta veza između crevne flore i alergija, a trudnice koje su uzimale probiotike tokom trudnoće imale su 80% manju pojavu alergija, dermatitisa i astme kod dece.

#6 – Prirodni antihistaminici za iritacije 

Alergije i astma se pojavljuju kada imune ćelije oslobode histamine. Ovo uzrokuje svrab i oticanje u respiratornom traktu. Sintetički antihistaminici blokiraju reakciju nastalu od histamina, što olakšava simptome alergija. Prirodni antihistaminici kao što su kvercetin ili kopriva, imaju slične efekte kao lekovi ali spadaju u hranu i nema neželjenih efektata kao što su glavobolje, vrtoglavica ili pospanost. U prirodne antihistaminike spadaju Vitamin C, A, bromelain, kvercetin, omega 3 masne kiseline. Dobro je koristiti ih duži vremenski period.