Autofagija – prirodni proces obnavljanja organizma

Kako starimo, usporavaju se i metabolički procesi, organizam se izlaže većem stresu i delovanju slobodnih radikala, ćelije postaju više izložene delovanju toksina i oštećenjima.

Da bismo smanjili upalne procese u organizmu važno je da se organizam oslobodi oštećenih ćelija koje su često uzrok raznih oboljenja i prevremenog starenja.

Autofagija je metabolički proces obnavljanja organizma. To je način na koji se telo čisti od oštećenih ćelija koje razgrađuju i recikliraju svoje komponente, sa ciljem da se obezbedi više energije i da se ćelije regenerišu.

Autofagija čisti organizam, štiti ga od slobodnih radikala i sprečava negativne efekte starenja.

Japanski biolog i profesor Yoshinori Ohsumi dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkriće mehanizma autofagije.

Istraživanja pokazuju da autofagija učestvuje u prevenciji i odbrani od mnogih bolesti poput diabetesa, bolesti jetre i autoimunih poremećaja, određenih oblika demencije, raznih infekcija.

Autofagijom se obezbeđuje energija i gradivni materijal za ćelije, oštećene ćelije se recikliraju, podstiče se razvoj novih ćelija, poboljšava se kognitivna funkcija mozga, štiti srce, poboljšava imuni sistem, štiti organizam, usporava starenje.

autofagija holistis ord

Autofagiju možemo da aktiviramo i poboljšamo promenom ishrane, fizičkom aktivnošču i meditacijom.

Jedan od načina na koji možemo da poboljšamo autofagiju je post ili gladovanje. Povremeno gladovanje je dobro za detoksikaciju organizma, za smanjenje šećera u krvi, jak imuntet i gubitak viška kilograma.

Telu je porebno da odmori od varenja hrane, a na ovaj način dajemo mu priliku da obavlja važne funkcije u ozdravljenju organizma.

Najpopularniji način povremenog posta je 16:8. To znači da se 16 sati posti (u ovaj period spada i period spavanja), a da se 8 sati jede. U periodu posta možete piti vodu i čajeve, kao i kafu (bez mleka i šećera), ukoliko vam odgovara po testu intolerancije, ali ne i sokove, mlečne proizvode i druge napitke koji mogu da podignu nivo insulina u krvi, kada zapravo više niste u stanju posta i odmora organizma.

Šta jesti tokom ovih 8 sati? 

Ovo ne znači da bi trebalo da jedete baš sve. Poželjno je da jedete povrće, voće, žitarice, meso, ribu, prirodne sokove, a da izbegavate slatkiše, grickalice, alkohol, gazirane sokove, i sve ono što vam ne prija po testu intolerancije.

Ovaj sistem možete da primenjujete u zavisnosti od cilja koji želite da postignete. Postoje i ekstremniji modeli ovog posta, ali mi smo uvek za umerenost. I zato preporučujemo da se konsultujete sa svojim lekarom oko promene načina ishrane. Krenite postepeno. Osluškujte svoj organizam i pratite kako se osećate. To će vam biti najbolji putokaz ka zdravijoj ishrani.