Domaća supa za zdrave kosti i zategnutu kožu

Domaća supa od kuvanih životinjskih kostiju sadrži kolagen koji jača kosti, ligamente i kožu. Supa sadrži minerale, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijum i sumpor. Redovnim konzumiranjem supe ublažavamo upalne procese u telu i bolove zglobova.

Varenje

Glicin i glutamin – amino kiseline pomažu nam da obnovimo zidove creva, a kolagen pomaže u varenju i održava zdravlje stomaka.

Koža

Vremenom koža gubi elastičnost, a kosa sjaj i čvrstinu. Jedan od najboljih načina da obnovimo kožu i kosu je da unosimo više kolagena. Redovnom upotrebom supe jača se tkivo, smanjuje celulit i zateže koža.

Detoksikacija

Glicin pomaže da jetra isprocesira i eliminiše toksine iz organizma.

Kalcijum

Kalcijum je jedan od minerala neophodnih našem organizmu. On čuva naše kosti, ali je i njegov doprinos celokupnom zdravlju nemerljiv. Dnevne doze kalcijuma za odrasle do 25 godina starosti su 1000-1200 mg, preko 25 godina 800-1000 mg, u periodu trudnoće i dojenja 1200 mg. Po ulasku u menopauzu, potrebe za kalcijumom se ponovo povećavaju na 1200 mg dnevno.

Sirće izdvaja kalcijum iz kostiju koje se nalaze u supi kada se doda u vodu u kojoj se one kuvaju.

Preporuka je da svakog dana pojedete tanjir supe koja se priprema na sledeći način:

Sastav:

– pola čaše sirćeta ili ceđen limun

– 900 do 1350 gr pilećih ili ćurećih leđa ili goveđa kost

– ¾ čaše sitne testenine ili žitarice dozvoljene testom (oljušten, proso, heljda, ječam, integralni pirinač)

– 2 lagano umućena belanca (ukoliko smete jaja po testu intolerancije)

– 2 kašike sveže naseckanog peršuna (ili drugog dozvoljenog začina)

Priprema:

U 4 litra vode dodati najmanje pola čaše sirćeta. Kuvati 900 do 1350 gr leđa ili goveđe kosti u otvorenoj posudi oko 2 sata. Procediti supu i skinuti svu mast. Odvojiti meso od kostiju pa u vodu vratiti meso i dodati testeninu ili žitrice. Neka supa provri i neka se kuva 10 minuta. Skinuti je s vatre i u nju odmah dodati belance uz stalno mešanje. Dodati supi peršun i poslužiti.

Ova supa je zdrava, niskokalorična i uvodi kalcijum u vašu ishranu.