Hrana koju voli naš mikrobiom

Kada dođemo u kontakt sa različitim mikroorganizmima, postoje različite barijere koje štite telo od prolaska patogenih organizama dalje u organizam. Mikrobiom je jedna od ključnih zaštita u očuvanju zdravlja imuniteta.

Mikrobiom predstavlja skup od milijardu bakterija u našim crevima koje utiču na varenje i apsorpciju hranljivih materija, lekova, sprečavaju ulaz patogenih mikroorganizama i čine barijere creva, pomažu aktivaciju i pravilno funkcionisanje imuniteta

Zašto je važno da imamo zdravu crevnu floru?

– Naša creva predstavljaju barijeru koja nas štiti od mikroorganizama koje unosimo spoljašnjim putem. Taj debeli sloj korisne crevne flore oblaže zidove creva i štiti nas od različitih bakterija, toksina, hemikalija i parazita.

– Kada crevna flora nije u ravnoteži, ne možemo da varimo određene namirnice i da ih dobro apsorbujemo – na primer pšenični protein gluten i druge slične proteine iz drugih žitarica kao ni mlečni protein kazein ili mlečni šećer laktozu.

– Korisne bakterije u našim crevima učestvuju u proizvodnji vitamina K, B1, B2, B3, B6 i B12 i aminokiselina. Kada nam je crevna flora u neravnoteži, imamo nedostatak tih vitamina i to uzrokuje mnoge bolesti. Tada je važno da se fokusiramo na ozdravljenje crevne flore.

– Crevna flora igra veliku ulogu za naš imunološki sistem. Preko dve trećine imunološke zaštite organizma se nalazi u crevima i upravo korisne bakterije igraju ulogu u aktivaciji važnih delova imunološkog sistema – limfocita i imunoglobulina koji uništavaju viruse, bakterije, gljivice i parazite.

– Korisne bakterije u našim crevima su veoma važne jer aktiviraju imunološki sistem, neutralizuju toksine, teške metale, deaktiviraju kancerogene supstance i učestvuju u varenju hrane i održavanju crevnog epitela.

Disbalans crevne flore slabi imunitet i njegove prirodne zaštitne odbrane.

mikrobiom holistic dr slavica

Zašto crevna flora ima uticaj na ceo organizam?

Disbalans crevne flore izaziva loše varenje, lošu apsorpciju, neadekvatnu reakciju imunog sistema, a samim tim i nemogućnost dobrog odgovora organizma i rasterećenja bolesnih organa i hroničnih problema.

Crevnu floru uništavaju antibiotici, ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, toksini – gluten i rafinisana ulja, stres i starost.

Jedan od najvećih disbalansa crevne flore čini i moderna ishrana. Kada se hranimo namirnicama koje su bogate šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima (hleb, testenine, biskviti, kolači) podstičemo razmnožavanje gljivica, a posebno Candide, koje pogoduju naseljavanju parazita u crevima.

Crevnu floru dobijamo u prvim mesecima života od majke. Bebe se rađaju sa sterilnim crevima i dobijaju majčinu crevnu floru. Danas imamo generacije modernih majki sa disbalansom crevne flore zbog svih antibiotika, kontracepcijskih sredstava, i loše ishrane koje su konzumirale tokom života.

Zbog toksina, koji kod disbalansa crevne flore i propusnih creva slobodno cirkulišu telom, dolazi do razvoja bolesti kao što su atopijski dermatitis, astma, alergije, poremećaji koncentracije i učenja kod dece (npr ADHD, ADD, disleksija), razni psihološki problemi i hiperaktivnost.

Šta možete da učinite za zdravlje vaših creva i jači imunitet?
– Eliminišite hranu na koju ste intolerantni
– Izgradite zdravu crevnu floru
– Promenite način ishrane
– Unosite probiotike

Prvi korak u uspostavljanju zdrave crevne flore je da otkrijete koje vam namirnice ne odgovaraju, i šta vašem organizmu ne prija.

Kada odstranite neodgovarajuće namirnice oslobađate organizam da sam prepozna i savlada određeni problem. Kada rasteretite organizam uspostavićete balans sistema za varenje, ojačaćete imunološki sistem koji će moći da se odupre mikroorganizmima iz spoljašnje sredine, kao i promenama i svakodnevnom stresu.