Jabukovo sirće – prirodni eliksir širokog spektra lekovitog delovanja

Kiselost organizma nastaje usled neadekvatne ishrane, stresa i loših navika. Nivo kiselosti organizma utiče na zdravlje organizma i menja se mnogo puta u toku dana. Ako nam je organizam previše kiseo, to umanjuje sposobnost apsorbcije vitamina, minerala, i razmene materija – izbacivanja toksina i unos hranljivih materija, a ta neravnoteža dovodi do bolesti. 

Jabukovo sirće sadrži sirćetnu kiselinu koja predstavlja jedan od ključnih sastojaka za zdravlje jer balansira našu pH vrednost. Ono se od davnina koristi kao prirodni lek protiv raznih bolesti, ali i kao saveznik vitkosti i lepote. Zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima, smatra se prirodnim antibiotikom, ali ima i mnoga druga lekovita dejstva.

Za šta je sve dobro i kako koristiti jabukovo sirće?

1. Za blistavu kožu i protiv svraba kože

Preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje jabukovo sirće daje koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

2. U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje

Jabukovo sirće se takođe primenjuje kod proširenih vena: u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati. Protiv proširenih vena: svakog jutra i večeri istrljati čistim jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Ova terapija traje mesec dana.

Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti I otklanja osećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo poneti na put (pogotovo leti) bočicu sirćeta da bi se sprečile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promenu vode i hrane.

Jabukovo sirće je prebogato kalijumom, a on utiče na rad mišica i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou. Ako ste sa svojim lekarom isključili druge uzroke, a osećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, verovatno vam samo nedostaje kalijum: kura sa jabukovim sirćetom daće ubrzo odlične rezultate.

jabukovo sirce za mrsavljenje

3. Protiv hroničnog umora

Pomešati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje po dve kašičice ove mešavine. Drugi način je da kašičicu sirćeta sipati u čašu vode i piti za vreme ručka.

4. Protiv glavobolje

Popiti čašu vode u kojoj su razmućene dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta.

5. Protiv opekotina

Na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To ce sprečiti pojavu plika i ublažiti bol.

6. Za snižavanje krvnog pritiska

Tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.

7. Za ispiranje grla

U čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

9. Protiv bolova u sinusima

Na svaki sat, sedam sati za redom, popiti po jednu čašu vode u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta.

10. Protiv reumatičnih bolova zglobova

Bolna mesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.

11. Protiv ekcema

sport, fitness and diet concept - close up of trained belly withObolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

 

12. Za mršavljenje

Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dve kašičice sirćeta ili pre svakog obroka popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirće utiče na sagorevanje suvišnog masnog tkiva.

13. Za čistije lice, bez mitesera

Jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i tom tečnošću tri puta dnevno prskati lice.

14. Za zdraviju kosu

Nakon što ste oprali kosu, isperite sa malo vode u koju ste dodali kašiku jabukovog sirćeta (ova količina vode sa sirćetom može vam koristiti za nekoliko pranja kose).