Jutarnji eliksir od kurkume i limuna

Započnite svoje jutro prirodnim napitkom. Ovaj moćni eliskir od kurkume predstavlja savršen početak jutarnje rutine.

½ isceđenog limuna

½ kašičice kurkume

½ kašičice meda (pirinčani ili ječmeni slad, agava sirup..)

¼ kašičice cimeta

1 šolja tople vode

Sjedinite sve sastojke i dobro ih promešajte kako začini ne bi pali na dno šolje i popijte eliksir na prazan stomak. Možete dodati i prstohvat crnog bibera kako biste poboljšali apsorpciju kurkume.

Pisali smo u jednom od prethodnih tekstova koliko je zdravo ujutru piti isceđen limun sa toplom vodom. Limunova voda može da se pije i sa medom ili himalajskom solju, ali da li ste čuli za kombinaciju sa cimetom, medom, i kurkumom? Limun i kurkuma su moćni sastojci koji pojačavaju kvalitetna svojstva svih sastojaka u eliksiru.

Kurkuma (Curcuma longa) je žuto narandžasti začin, iz familije đumbira. Ovaj začin je veoma zastupljen u Azijskoj medicini i kuhinji, a na Zapadu je tek od skoro postao popularan. Nakon jednog istraživanja u Journal of Nephropathology, rezultati ukazuju na to da je kurkuma lek i preventivno sredstvo za različite bolesti gojaznosti, tipa 2 dijabetesa, hipertenzije, problemima sa sistemom za varenje, gastritis, urinarni trakt i bubrege, i različite tipove kancera, a pre svega za toksiciranost kao stanje koje postaje sve češće zastupljeno.

kurkuma

Početak svake bolesti je zapaljinska reakcija – lokalno i u reakciji imunog sistema. I upravo kurkumin, koji je aktivan sastojak kurkume, ima proitiv uplana svojstva i sadrži različite molekule koji utiču na razne vrste zapaljinskih reakcija.

Kurkumin je snažan antioksidant sa baktericidnim dejstvom što predstavlja važan deo u borbi protiv kancera. Istraživanje je sproveo BioMed Research International (2014).

Kurkumin blagotvorno deluje i na razne bolesti a pre svega na detoksikaciju, povišene masnoće u krvi, artritis, dijabetes, Alchajmerovu bolest, infekcije respitaronog sistema, bolesti crevnog sistema, gastritis, kožne probleme.

Dalja istraživanja su pokazala da je kurkuma toliko dobra zato što deluje na dva načina kako bi smirila zapaljenje u organizmu:

  1. Neutrališe zapaljenje oslobađajući slobodne radikale iz tela i u isto vreme poboljšava iskorišćavanje antioksidanata.
  2. Sprečava telo da proizvodi toksine koji iniciraju zapaljenja

Zbog svojih delotvornih stvojstava kurkuma je korisna za ceo organizam a naročito za imuni sistem.