Kako isceliti creva?

Zdravljem creva se uglavnom bavimo kada imamo hronične probleme sa opstipacijom, digestivnim traktom, ali često uzrok hormonske neravnoteže, problema sa štitnom žlezdom, Hašimota, umora, bude baš u crevima. 

Savremena istraživanja su pokazala na povezanost mikrobioma i našeg fizičkog, mentalnog i emotivnog zdravlja. 

Zašto je zdravlje creva danas toliko važno?

U Zapadnoj medicini, kada imamo problem sa srcem, mislimo da je problem samo u krvnim sudovima, ili kada imamo višak kilograma, mislimo da unosimo previše kalorija. Ali nova istraživanja su ukazala na značaj povezanosti svih organa, o čemu govore Ajurveda i Kineska tradicionalna medicina vekovima unazad. 

Rezultati istraživanja ukazuju na polaznu tačku – creva, sa koje možemo tretirati autoimune bolesti, kožne probleme, povišen šećer, probleme sa raspoloženjem i snom, probleme gastrointestinalnog trakta. 

Sva ova stanja uzrokovana su hroničnim upalnim procesima u telu, a upale kreću iz creva. Pored toga šta jedemo, važno je i kako varimo hranu i kako apsorbujemo hranljive materije, i kako se odvija proces detoksikacije u organizmu. 

Stomak je odgovoran pored varenja za:

 • hormonalnu ravnotežu
 • odgovor na stres 
 • imuni odgovor – 80% našeg imuniteta nalazi se u našim crevima
 • reakciju na alergene
 • dijabetes
 • zdravlje mozga i kognitivne funkcije
 • mentalno i emocionalno zdravlje

Zašto su nam creva nezdrava?

Zdrava creva su čista, sa jakim crevnim zidom i ne dozvoljavaju toksinima i patogenim organizmima da uđu u creva, dok hranljivim materijama i tečnostima omogućavaju neometan prolaz. 

Kada jedan ili više faktora ošteti barijeru creva, patogeni organizmi, toksini mogu lako da uđu u krvotok i da poremete ravnotežu imunog sistema.  Ako ne reagujemo na vreme, može se stvoriti neka hronična upala koja direktno utiče na imunitet, varenje, raspoloženje itd.

Ono što najviše oštećuje crevnu barijeru su:

 • antibiotici – Iako su potrebni u nekim situacijama, oni uzrokuju promene u crenoj flori.
 • voda sa previše hlora
 • sredstva za čišćenje kuće 
 • pesticidi i GMO hrana  
 • procesirana hrana, brza hrana, pržena hrana, šećeri
 • alkohol 
 • veštački zaslađivači
 • hronični stres

Kako da znate da imate problem propustljivih creva?

U praksi tragamo za odgovorima zašto se neka bolest javlja i razvija i šta može biti njen uzrok. Kada razumemo zašto se bolest javlja, možemo da pratimo njen razvoj i da sprečimo buduće probleme. 

Problem propustljivih creva se dešava kada veze između ćelija crevne sluzokože nisu zatvoreni, već postoji prostor koji omogućava raznim mikroorganizmima da prodru u sluzokožu creva i u čitav organizam. Posledica toga može biti reakcija imunog sistema i stvaranje upala.

Sindrom propustljivih creva se može ogledati u tome da se često nadimate, imate opstipaciju, dijareju, osetljivi ste na mnoge namirnice, imate neku od imunih bolesti kao što je Hašimoto, crvenilo na koži, alergije. Ovo su samo neki očigledni simptomi, ali postoji još mnogo hroničnih bolesti čiji uzrok leži u neravnoteži creva.  

Da li možete da ozdravite creva?

Postoji jednostavna taktika od pet koraka koja dovodi do ublažavanja upala u organizmu i isceljenja creva. Pacijenti koji su bili uporni u primeni ovih 5 koraka, vrlo često se dobro osećaju i imaju više energije:

 1. Prvi korak je da otklonite sve ono što negativno utiče na creva. Ovo može biti otklanjanje kandide, parazita ili nekih drugih bakterija u organizmu. Osetljivost na hranu otkrivamo putem testa intolerancije. Zbog svakodnevne izloženosti toksinima koji ulaze u krvotok, imuni sistem ljudi sa povećanom propustljivošću creva proizvodi mnogo raznih antitela, koja čine njihov oranizam osetljivijim na antigene u nekim namirnicama, to su često gluten i mlečni proizvodi. Testom intolerancije možete utvrditi da li vam neke namirnice odgovaraju, čega ste se zasitili i šta teže, a šta lakše varite.
 2. Drugi korak podrazumeva da unosite više enzima i da pomognete digestivnom traktu da uspostavi normalnu funkciju. Individualni pristup podrazumeva da poboljšamo funkciju jetre, debelog creva, da uspostavimo ravnotežu želudačne kiseline i generalno gastroinstestinalnog trakta.
 3. Obnavljamo creva zdravim bakterijama uz pomoć probiotika i fermentisane hrane.
 4. Ojačavamo crevnu sluzokožu sa omega 3 masnim kiselinama, koje pozitivno utiču na mikrobiom. Omega 3 masne kiseline nalaze se u masnoj ribi, čia i lanenom semenu, domaćoj govedini. Koristimo polifenole koji takođe pozitivno utiču na mikrobiom tako što pomažu stvaranje dobrih bakterija. Polifenole možete naći u borovnicama, crnoj čokoladi i drugom bobičastom voću. Antioksidanti – Vitamini A, C, E se bore protiv slobodnih radikala i pomažu u zdravoj funkciji jetre i creva. Vitamin A možemo naći u domaćem mesu i jajima, beta karoten u citrusnom voću i povrću. Vitamin C u limunu, mandarinama, šipurku, bobičastom voću. Vitamin E se nalazi u zelenom lisnatom povrću, koštunjavom voću. Cink se može naći u semenu bundeve, morskim plodovima, govedini. Glutamin – aminokiselina koja obnavlja crevnu floru i smanjuje upale u organizmu. Glutamin nalazimo u domaćoj supi, kolagenu, želatinu. Vitamin D može da smanji upalne procese u crevima i da jača barijeru creva i na taj način da podiže imunitet. 
 5. Balans. U poslednjem koraku, fokusiramo se na sveukupno zdravlje i uspostavljanje zdravih navika na duge staze. San, svakodnevne vežbe, naš odgovor na stres kroz meditaciju, duboko disanje, boravak u prirodi, muziku, pomaže nam da održimo zdravlje creva i da uspostavimo ravnotežu uma i tela.

Za sprovođenje ovog protokola, test intolerancije, dijagnostiku i tretiranje bezbolnim i prirodnim terapijama kvantne medicine, možete nas pozvati u ordinaciju i dodatno se informisati i zakazati pregled:

+381 11 324-3397
+381 69 339-1382

Dobro došli!