Kako zdravlje creva utiče na san?

Da li vam je teško da zaspite – prevrćete se, borite se sa sobom i tek posle nekoliko sati uspete da uhvatite san? Postoje razni načini da zaspimo – meditacijom, aromaterapijom, čajevima, raznim biljnim tinkturama. Ali rešenje za dobar san leži u našoj uravnoteženoj crevnoj flori.

Koja je veza između našeg sna i sistema organa za varenje?

Ono što se sada dešava u našem stomaku ukazuje nam na to kakav će nam biti kvalitet sna,  zato što sistem organa za varenje direktno utiče na naš mozak, a mozak reguliše san.

Dobro spavanje može da dovede do poboljšanog zdravlja, a nedostatak sna ili njegov loš kvalitet, može imati samo štetne efekte.

Stomak utiče i na mnoge neurološke funkcije, sadrži nervna tkiva i zato ga zovemo “drugi mozak”.  

Kako serotonin utiče na san?

Serotonin je neurotransmiter koji utiče na mnoge funkcije u telu. Pored toga što poboljšava raspoloženje, serotonin igra značajnu ulogu u regulisanju našeg biološkog sata i ciklusa sna.

Naše telo ne proizvodi dovoljno serotonina svakog dana. Na proizvodnju serotonina utiču ishrana, fizička aktivnost, svetlost, stres. Na kvalitet sna utiče količina proizvedenog serotonina. On je ključna supstanca u proizvodnji melatonina, hormona pinealne žlezde, koji je vrlo važan za očuvanje moždanih ćelija. 

Kako funkcioniše san?

San je pod kontrolom cirkadijalnog ritma koji kontrolišu određeni nervi u hipotalamusu. Cirkadijalni ritam je biološki ritam u našem organizmu koji utiče na brojne neurohormonalne procese u mozgu i na taj način kontroliše i usklađuje funkcije svih organa i procese u organizmu – apetit, varenje, krvni pritisak, imunitet, temperaturu tela, san. Na hipotalamus i cirkadijalni ritam utiču i spoljašnji faktori koji ujedno mogu da poremete i san. Na primer, svetlo. Zraci svetla prolaze kroz naše oči i daju signale hipotalamusu da je vreme za buđenje. Hipotalamus prenosi ove signale dalje organima, žlezdama i fiziološkom sistemu i govori našem telu da pokrene dnevne hormone i ostale neurotransmitere koji utiču na naš biološki sat. Međutim, naš hipotalamus više ne funkcioniše kao nekada i sada reaguje na veštačko svetlo, televizore, monitore i telefone koji nepovoljno utiču svojim zračenjem na naš san. Ponekad primimo u organizam više svetla u toku noći dok radimo za kompjuterom nego preko dana i to može biti jedan od glavnih uzroka poremećaja sna.

Kako mikrobi u sistemu za varenje utiču na san?

Previše svetla u toku noći, neadekvatna ishrana, manjak fizičke aktivnosti nepovoljno utiču na proizvodnju serotonina u stomaku koji smanjuje sposobnost proizvodnje melatonina.

Vagus nerv, koji povezuje mozak i sistem organa za varenje, šalje informacije iz stomaka u mozak i milioni bakterija koji oblažu stomak direktno komuniciraju sa našim nervnim sistemom.  

Pored toga što utiču na proizvodnju serotonina, mikrobi u crevima utiču i na:

Stres i raspoloženje: Postoje razna istraživanja u kojima je dokazano da mikrobi iz stomaka utiču na emocije i raspoloženje. Kada smo pod stresom, ili kada smo neraspoloženi, teže zaspimo.

Hormone: Bakterije u crevima utiču na proizvodnju glavnih hormona za raspoloženje i san – serotonin i dopamin.

Bol: Povećan broj nezdravih bakterija u stomaku utiču na prag bola.

mikrobio kvalitetan san

Cirkadijalni ritam crevnih bakterija u stomaku

Nova istraživanja pokazuju da crevne bakterije imaju svoj cirkadijalni ritam. Ciklus od 24 sata naše crevne flore radi paralelno sa našim cirkadijalnim ritmom celog tela. Na primer, kada pada mrak, bakterije u crevima se menjaju, što pokazuje da naš cirkadijani ritam i ritam crevne flore međusobno utiču jedan na drugog kao i na sam kvalitet sna.

Loš san ima snažan negativan uticaj na zdravlje creva – mikrobiom creva i njegovu raznolikost. Što je mikrobiom creva raznolikiji, veća je verovatnoća da ćemo imati bolje opšte zdravlje.

Kako se hraniti kada smo pod stresom?

Hrana koju jedemo u toku dana, šalje signale telu i direktno utiče kasnije na kvalitet sna. Šta možete da učinite za zdravlje vaših creva?

  • Eliminišite hranu na koju ste intolerantni
  • Izgradite zdravu crevnu floru
  • Promenite način ishrane

Prvi korak u uspostavljanju zdrave crevne flore je da otkrijete koje vam namirnice ne odgovaraju, i šta vašem organizmu prija.

Kada odstranite neodgovarajuće namirnice oslobađate organizam da sam prepozna i savlada određeni problem. Kada rasteretite organizam uspostavićete balans sistema za varenje, ojačaćete imunološki sistem koji će moći da se odupre mikroorganizmima iz spoljašnje sredine, kao i promenama i svakodnevnom stresu.

Test intolerancije na hranu i individualnu preporuku ishrane možete da uradite u ordinaciji Holistic. Za više informacija pozovite našu ordinaciju: 011 3243397