Semenke od lubenice čuvaju zdravlje srca

Koliko su semenke od lubenice značajne za naše zdravlje?

Svi volimo osvežavajuću i slatku lubenicu, dok semenke uglavnom bacamo. A da li ste znali da su semenke lubenice bogate proteinima, zdravim mastima i vlaknima? Bogate su mineralima, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i fosforom koji su veoma značajni za funkcionisanje celog organizma. Semenke lubenice takođe mogu da smanje krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. U nekim zemljama, čaj od semenki lubenice se koristi za kamenje u bubregu i mokraćne infekcije, dok se u nekim Azijskim zemljama, semenke suše, peku i jedu posoljene.

Semenke lubenice su semenke zdravlja

Semenke lubenice sadrže proteine, zdrave masti i vlakna. Sadrže 31,9% proteina, 4,4% ugljenih hidrata, 57,1% masti, 8,2% vlakana i bogate su amino kiselinama leucinom, triptofanom, isoleucinom, argininom i valinom. 100gr semenki sadrži 54mg kalcijuma, 7,2mg gvožđa, 514mg magnezijuma i 755mg fosfora. Oni poboljšavaju funkciju enizima koji pomažu razmenu materija između mišića i nerava kao i prenos kiseonika do krvi. Sa dovoljnom količinom semenki možemo da obezbedimo odgovarajući dnevni unos ovih minerala.

Semenke smanjuju krvni pritisak

Semenke lubenice sadrže jedinjenje cucurbocitrin koji pomaže u širenju krvnih kapilara. Jedno istraživanje je pokazalo da semenke smanjuju krvni pritisak zbog vazodilatacije. Semenke su pune arginina, esencijalne amino kiseline koju telo ne može da proizvede a koja se dobija iz hrane. Arginin oblaže krvne sudove, čineći ih glatkim iznutra, pospešuje fleksibilnost krvnih sudova i tok krvi, a samim tim smanjuje i krvni pritisak.lubenica

Semenke smanjuju holesterol

Važna komponenta semeneki lubenice su masne kiseline – linoleična kiselina. Dokazano je da linoleična kiselina snižava nivo holesterola u krvi.

U alternativnoj medicini, čaj od semenki lubenice se koristi za čišćenje bubrega. Čaj se priprema od samlevenih semenki lubenice, koji se preliju toplom vodom, a čaj se procedi posle 10-15 minuta.  Ovaj čaj se koristi i za mokraćne infekcije, veoma je dobar diuretik i čisti mokraćne kanale.

U Kineskoj tradicionalnoj medicini semenke se kuvaju sa pirinčem i koriste se kod dijabetesa. Ova kaša otklanja vrelinu iz tela i smanjuje žeđ.

Super hrana

100gr semenki sadrži 535 kalorija, a od toga 65% je iz masti. Zato je važno da ne preterujete sa njihovim unosom. Za semeke kao i za sve namirnice važi pravilo, bez obzira koliko su zdrave, treba biti umeren.