Mača zeleni čaj, zdravlje na japanski način

Verovatno već znate koliko je zeleni čaj dobar za celokupno zdravlje organizma, a naročito za detoks i mršavljenje.

Trenutno najveći trend u svetu čaja predstavlja Mača zeleni čaj. U odnosu na zeleni čaj, mača ima više “travkast” ukus i malo gorči. Sprema se od usitnjenih listova biljke.

Istorija i japanska tradicija mača čaja

Beli, zeleni, ulong i crni čaj dobijaju se od biljke Camellia sinensis, koja potiče sa jugozapada Kine.

805. godine pre nove ere, japanski monasi preneli su iz Kine u Japan listove biljke, kao i ritual pravljenja i ispijanja čaja.

Pre žetve, biljke su se prekrivale tkaninom i na taj način se podsticao rast listova, jačao ukus i poboljšavala tekstura biljke. Biljke su se ručno brale, stavljale pod paru i sušile, a zatim čuvale na hladnom mestu kako bi ukus bio intenzivniji. Ovako osušeni listovi su se usitnjavali da bi se dobio prah fine teksture. Ova tradicija pravljenja mešavine čaja, ostala je i do danas.

Kako napraviti kvalitetan Mača zeleni čaj?

Mača čaj se pravi na japanski tradicionalan način. Za meru se uzima kašika od bambusa, a sprema se u zagrejanoj činiji za čaj. Usitnjena biljka prelije se vrućom vodom od 70C i muti mutilicom od bambusa dok se ne napravi pena na vrhu čaja.

U zavisnosti od toga kakav mača čaj volite, postoji nekoliko načina spremanja:

  • Standardni mača čaj se meša sa 1 kafenom kašičicom mača praha sa oko 60ml tople vode.
  • Usucha – tanja mešavina, pola kašičice meša se sa 60-70ml tople vode.
  • Koicha je jača, deblje teksture i meša se 2 kašičice praha sa 30-40ml tople vode.

Koje su koristi mača čaja?

Mača čaj sadrži 15 puta više antioksidanata nego neke namirnice – borovnice ili nar. Veoma je bogat vitaminom C, A, vlaknima i gvožđem. Veoma je dobar u borbi protiv bakterija, virusa i gljivičnih oboljenja.

Antioskidanti štite ćelije od slobodnih radikala, a mača sadrži katehine koji smanjuju upale u organizmu i obnavljaju ćelije.

Jedan od mnogobrojnih benefita je i taj da mača čaj umiruje i veoma je dobar u borbi protiv stresa, a u isto vreme povećava pažnju i održava nas budnim.

U procesu fotosinteze, proizvodi se velika količina L-teanina, amino kiseline koja daje mači specifičan ukus i utiče na alfa talase u mozgu. Postoje i indikacije da mača pozitivno utiče na dijabetes tako što smanjuje nivo triglicerida, kao i proizvodnju glukoze u jetri.

Mača je veoma dobra za mozak i za redukciju stresa. L-teanin u mači poboljšava memoriju i koncentraciju i popravlja raspoloženje. Jedna studija je pokazala da L-teanin značajno povećava aktivnost alfa talasa, da opušta i umiruje um ali da ne izaziva pospanost. Mača predstavlja odličnu zamenu za kafu.

Da li mača može da nam pomogne da izgubimo višak kilograma?

Različita istraživanja su pokazala da mača može da ubrza metabolizam i da pospeši sagorevanje masti za 17%.  Mača sadrži tri puta više EGCG antioksidanta od klasičnog zelenog čaja, a EGCG detoksikuje i ubrzava metabolizam, a samim tim i pomaže u gubitku kilograma.

Kako koristiti mača zeleni čaj?

Mača prah možete da koristite u sokovima, sa kefirom, ili salatama, a kvalitet i ukus će ostati isti. Kada kupujete čaj, tražite najkvalitetniji, organski mača čaj, da biste bili sigurni da je to neprskana, prava biljka, bez dodataka, aroma ili konzervanasa.

mača i kokosoco mleko

Naša preporuka:

Napravite mača prah sa toplom vodom, kašičicom stevije i kokosovim mlekom. Ukoliko volite hladan čaj, dodajte led i par listova nane. Uživaćete u izuzetnoj i korisnoj aromi ove biljke. 🙂