Opraštam i zaboravljam

Autor: Vesna Djurdjević

Slikarka Vesna Djurdjević je kao prijatelj Ordinacije svoje misli i osećanja pretočila u tekst koji je podelila sa nama.

Da bi Ljubav bila moguća potrebno je, pre svega, da se dogovorimo sa sobom da li ćemo samo da Oprostimo ili da i Oprostimo i Zaboravimo (pustimo). I da se nikada više u mislima i rečima ne vraćamo, sa ili bez gorčine, na situaciju i dogadjaj koji je prethodio. Razlika je velika! Ako ne Zaboravimo (Pustimo), ostaje da lebdi emocija. Ona se začauri, um je stalno hrani i ne dozvoljava nam da Rastemo. I ne samo to, ako dugo traje vodi nas u patnju i bolest.

Valja se odlučiti i onda je sve lakše. Potrebno je pratiti sebe, biti SVEDOK svojih misli koje su često, ako ne i uvek, zarobljene u prošlosti ili za promenu lete u budućnost. Važno je biti u sadašnjosti (sada i ovde) i svedočiti sebi i sebe!

Odluka Opraštam i Zaboravljam, u meni je sazrela slikanjem jednog diptiha! To je bilo ulje na platnu na kome sam materijalizovala energetsku sliku i poruku Praštanja. Tekst Opraštam i Zaboravljam ispisan je na svakom krilu diptiha bar stotinu puta. Vidljiv je samo ako se posmatrač dobro zagleda. Ali zato se oseća! Dakle, krenula sam na taj put bez povratka. I to sam radila, i još uvek radim, iz srca. Dogadja se vrlo često da se isti proces pokrene i kod posmatrača, onih koji osećaju i naslućuju značaj ove dubinske promene.

Prepreke su u nama! Ego! I viši Ego (to je onaj kojim definišemo osnovne karakteristike sebe samih i to je kroz programiranje nasledjeno od porodice, zatim kulture u kojoj smo, pol itd). I niži Ego (mesto gde skladištimo sve priče , programe i sisteme verovanja koje imamo, sve odluke koje smo doneli u toku života itd). Ego je taj koji klasifikuje, etiketira, pravi razliku, ima odredjene emotivne reakcije na dogadjaje, reči, ljude, situacije i sve ostalo što bi moglo da aktivira misli i razmišljanja koja nam opsedaju um. Ili još jasnije, kad god se osetimo pogodjenim, uvredjenim kada nam je neko nešto rekao ili uradio što nam se ne dopada, bez obzira da li je taj čovek u pravu ili nije , u vlasti smo gordosti! I onda nema Opraštanja a kamoli Zaboravljanja. Ostaju samo nadutost, taština, oholost, sujeta, nadmenost . To je lažna slika o nama!

Kada počnemo sa Opraštanjem sebi i drugima, primetićemo prve znake napretka: počinje oslobadjanje od strahova, zatim osecaj lakoće i radosti, duboki mir i obilje energije koja se širi iz nas.

 

Vesna Djurdjević

vesnadjurdjevic.com

 

P. S.
Ljubav je moguća samo kada prihvatimo sebe i svoj svet ! Ali i sebe i svet drugih ljudi (bližnji, partner, prijatelji, saradnici itd).