Protivupalna ishrana

Zapaljenski procesi u organizmu predstavljaju prirodan odgovor tela kada smo bolesni. Hronično zapaljenje znači da upale postoje dugo i tada se mogu razviti problemi kardiovaskularnog sistema i sistema za varenje, hronični umor, nedostatak energije i ubrzano starenje.

Slabe i konstantne upale su uzrokovane raznim faktorima, kao što su lekovi, izloženost toksinima, stres, koliko se krećemo i kakvu hranu jedemo.

Važno je kakvu hranu jedemo jer ona šalje telu signale. Svaki zalogaj utiče na to kako se osećamo u toku dana. I zato ne postoji univerzalna zdrava ishrana. Hrana koja odgovara nekome, ne znači da će odgovarati vašoj jedinstvenoj biohemiji organiza. Zato je važno da pronađete namirnice koje voli vaš organizam kao i one koje vam izazivaju upale. Počnite tako što ćete eliminisati određene namirnice na neko vreme iz vaše ishrane kako biste otkrili šta vam prija.

Kada počnete da smanjujete upale, organizmu omogućavate da otkrije neravnotežu unutar tela i ono što ju je uzrokovalo.

Možda je baš sada pravo vreme da smanjite unos nekih namirnica kako biste sprečili mnoge bolesti i ojačali imunitet.protivupalnaishrana dr slavica holistic

1. Zasićene masti

Zamenite puter ili pavlaku za kuvanje sa maslinovim uljem i drugim uljima bogatim omega 3 masnim kiselinama. Smanjite unos crvenog mesa i mlečnih proizvoda.

2. Trans masne kiseline

Trans masti takođe povećavaju inflamaciju u organizmu. Izbegavajte prženu hranu, kupovne pite, kekseve i krekere.

3. Šećer

Šećer u ljudskom telu aktivira vlastite metaboličke putanje koje postaju „neregulisan saobraćaj”. Drugim rečima, što više šećera jedemo, to ga efikasnije naš organizam apsorbuje, a što ga više apsorbuje, to mu veću štetu nanosi. Kako vreme prolazi, postajemo sve osetljiviji na šećer i izloženiji njegovim toksičnim dejstvima.

4. Kukuruzni sirup

Proizvođači su počeli da prelaze sa saharoze na kukuruzni sirup sedamdesetih godina prošlog veka, kada su otkrili da kukuruzni sirup nije samo jeftinije napraviti, već i da je za oko 20 odsto slađi od klasičnog šećera, to jest saharoze. Kukuruzni sirup sadrži ista dva šećera kao i saharoza, ali je u metaboličkom pogledu neizmerno opasniji, zbog hemijskog oblika. Kukuruz podiže nivo šećera u krvi, što vodi do povišene proizvodnje insulina koja izaziva zapaljensku reakciju u organizmu.

5. Biljna ulja

Neka biljna ulja imaju negativan uticaj na telo. Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima povezane su sa inflamacijama u telu. Uključite više kokosovog i maslinovog nerafinisanog ulja u ishranu.

6. Obrađena i rafinisana hrana

Hrana koja može da sadrži više vrsta šečera, fruktoze, ili zasićene i trans masti. Izbegavajte namirnice koje su bogate ugljenim hidratima i koje sadrže malo vlakana jer one uglavnom sadrže visok glikemijski index koji pokreće zapaljenske procese u telu.

7. Alkohol

Određeni markeri inflamacije se povećavaju kada konzumiramo alkohol i zato je važno da budemo umereni.

Da biste smanjili inflamaciju u organizmu, redovno vežbajte, odmarajte i korigujte ishranu.