Ruzmarin – čudesna biljka koja otklanja umor i energizuje um i telo

Ruzmarin potiče iz mediteranskih krajeva, ali danas se uzgaja širom Evrope i u Americi. Ruzmarin je oduvek bio među omiljenim biljkama. Više od hiljadu godina se koristi kao začin i lek iz prirode.

Ruzmarin ima dugu tradiciju u tradicionalnoj medicini – koristio se za rast kose, bol u mišićima, cirkulaciju i imuni sistem.

Karakteristike ruzmarina

Istraživanja su pokazala da je ruzmarin pun antioksidanata i da ima anti inflamatorna svojstva.

  • Poboljšava koncentraciju i memoriju – naučnim istraživajem 2012. u Therapeutic Advances in Psychopharmacology dokazano je da miris etarskog ulja ruzmarina povećava koncentraciju.
  • Štiti od dijabetesa – grčki i meksički origano, majoran i ruzmarin na prirodan način regulišu nivo glukoze u krvi.
  • Usporava starenje
  • Štiti od kancera

Nutritivna svojstva i isceljujuće moći ruzmarina

Ruzmarin je dobar izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina B6, magnezijuma, bakra i kalijuma. Dobar je izvor vlakana, vitamina A i C. 

Ruzmarin sadrži sastojak koji deluje protiv posledica slobodnih radikala u mozgu. Ovaj aktivni sastojak – karnozinska kiselina štiti mozak od moždanog udara i neurodegeneracije koja se javlja kao posledica opterećenosti toksinima i slobodnih radikala koji se smatraju glavnim uzrocima Alchajmerove bolesti i demencije.  Naučnici su ustanovili da sastav karnozinske kiseline u ruzmarinu štiti moždane ćelije, a kofeinska kiselina i rozmarinska kiselina imaju snažna antioksidativna i anti inflamatorna svojstva koja štite od srčanih bolesti, astme i bolesti jetre.

Super hrana

Ruzmarin poboljšava memoriju i stimuliše nervni sistem. Sadrži jedinjenja koja zaustavljaju degradaciju acetilholina. Acetilholin je važan neurotransmiter koji povezuje ćelije i koji održava memoriju zdravom.

Ruzmarin podiže energiju celog organizma. Stimuliše cirkulaciju, pobošljava varenje i imuni sistem. Energizuje ceo organizam, a u isto vreme ga opušta i rasterećuje od stresa.

Kako koristiti ruzmarin?

Ruzmarin može da se koristi svež ili osušen. Čaj od ruzmarina pravimo sa mladim vrhovima, listovima i cvetovima. Čaj je dobar za glavobolje, grčeve u želucu, prehlade i nervni sistem. On blagotvorno deluje i na opuštanje mišića, probavne smetnje i menstrualne grčeve.

Ulje od ruzmarina protiv bolova

Ukoliko imate probleme sa bolovima u mišićima i zglobovima ili sa reumom i artritisom, ovaj macerat sa jakim antioksidativnim svojstvima pomoći će vam da ublažite tegobe.macerat ruzmarina

Macerat ruzmarina možete napraviti od igličastih listića ruzmarina. Vodom isperite grančice ruzmarina, i prosušite ih na tamnom mestu 3-4 dana. Za macerat će vam biti potrebni samo igličasti listovi, bez drvenastih delova biljke. Potopite igličaste delove u bilo koje hladno ceđeno ulje i ostavite na suncu 45 dana. Procedite ulje kroz gazu i čuvajte ga u tamnoj bočici, na tamnom i hladnom mestu.