Telo bira hranu – predavanje dr Slavice Stefanović na festivalu zdravlja

Snimio Ž. Sinobad

Tekst S. Lazarević

Kao jedan od medijskih sponzora „Viva” je na ovogodišnjem Jesenjem „Lilly apoteke“ festivalu zdravlja organizovala tribinu o intoleranciji na hranu. Zanimljivo predavanje o ovoj temi održala je naša gošća i saradnica dr Slavica Stefanović iz Holistic centra

 

O intoleranciji na hranu poslednjih godina se mnogo govori, i mnogo polemiše. Upravo zbog toga, sa željom da razbijemo brojne predrasude i široj populaciji približimo ovaj pojam, odlučili smo da Vivinu tribinu posvetimo ovoj temi. Predavanje naše gošće dr Slavice Stefanović iz Holistic centra privuklo je pažnju posetilaca, a njihova brojna pitanja bila su dokaz da im je dr Stefanović prenela informacije na jednostavan, razumljiv i prihvatljiv način. Kako iza nje stoji već dvadeset godina iskustva u ovoj oblasti, sasvim je jasno da je svojim znanjem, autoritetom i brojnim primerima iz prakse, osvetlela i argumentovano „odbranila“ koncept intolerancije na hranu.

Dijagnostika intolerancije je bazirana na upoređivanju elektromagnetnog spektra organizma sa spektrom pojedinih namirnica, rekla je na početku svog izlaganja dr Stefanović, a zatim objasnila da čak i ono što je najzdravija namirnica u opštem smislu reči, ne mora biti zdravo za naš organizam u određenom trenutku.

 

– Ako me pitate, da li neke namirnice za jednog čoveka mogu biti lek, a za drugog otrov, odgovor je – DA, istakla dr Stefanović i objasnila. – Poremećaji koji se ispoljavaju kao intolerantna reakcija vrlo su širokog spektra, mogu se pojaviti na bilo kom organu ili tkivu, izazivajući više od 100 simptoma tzv. odloženih alergijskih manifestacija. Oni s kojima se mi najčešće susrećemo i tretiramo su: digestivni (nadimanje, zatvori, dijareje, gorušice, bolovi u stomaku, kolitis, opstipacija), kožni osipi, crvenilo, ekcemi, psorijaza), disajni (zapušen nos, pojačana nosna sekrecija, kašalj, kijanje, sinusitis, astma), kardiovaskularni (visok krvni pritisak, aritmije), metabolički poremećaj (dijabet, povišene masnoće u krvi, glavobolje, migrene). Zatim, može se ispoljiti sindrom hroničnog umora, reumatske i degenerativne tegobe (bolovi u kičmi, zglobovima, oticanje zglobova i sl.), autoimune bolesti, poremećaji iz psihičke sfere (depresivno reagovanje ili anksioznost, nesanica, letargija), a kod dece je moguć hiperaktivni sindrom, usporen psihomotorni razvoj i drugo…

 

Među namirnicama na koje su ljudi najčešće intolerantni izdvajaju se kravlje mleko, pšenica, gluten iz pšenice, raži, ječma, zatim kvasac, jaja, indijski orah, šećer, plodovi mora, soja, brazilski orah, badem, kukuruz, lešnik, riba, sočivo, kivi, paradajz, susam, suncokret i kikiriki. I to upravo ovim redosledom.

Posle predavanja usledio je razgovor sa posetiocima tribine, i tom prilikom dr Stefanović je prisutnima objasnila da pojedine namirnice treba samo privremeno eliminisati iz ishrane, dok će na pojedine biti trajno reaktivni. Ova činjenica, zaključila je ona, ne negira nutritivne kvalitete tih namirnica.

Kratak orijentacioni test

Najveće interesovanje publike iza zvao je KRATAK ORIJENTACIONI TEST koji je dr Slavica Stefanović ponudila prisutnima da reše, uz objašnjenje: „Svaki pozitivan odgovor ukazuje na mogućnost postojanja intolerancije na hranu, a ako imate 4 i više pozitivnih odgovora, intolerancija je skoro izvesna.

Evo i testa.

 • Da li ste hronično umorni?
 • Da li vam se telesna težina poveća za vrlo kratko vreme (nekad mereno u satima)?
 • Da li se nadimate posle jela?
 • Da li patite od zatvora ili dijareje?
 • Da li imate bolove u stomaku?
 • Da li osećate pospanost posle jela?
 • Da li patite od zapušenosti nosa, kijanja, curenja iz nosa i sl.?
 • Da li imate crvenilo kože, svrab kože, astmu?
 • Da li imate česte prehlade ili probleme sa sinusima?
 • Da li zadržavate tečnost, otičete?
 • Da li imate migrene ili glavobolje?
 • Da li imate povremeno bolove sa različitom lokalizacijom, posle određene hrane?
 • Da li imate osećaj “magle u glavi” ili ste povremeno neobjašnjivo depresivni?