Zašto hrana predstavlja osnovu našeg zdravlja?
– Zato što je jedemo svakog dana nekoliko puta dnevno da bismo rasli i razvijali se, hranili naše telo.
– Zato što je izbor, kvalitet i količina hrane koju unosimo direktno povezana sa zdravljem našeg tela i uma.
– Zato što nam hrana pomaže da prevaziđemo stres i bolesti, jača naš imuni sistem.
– Zato što nam hrana pomaže da nam organizam bude izdržljiviji i telesno i umno.
Osnovni sastojci hrane
Ugljenihidrati
Minerali+Vitamini
Belančevine
Masti
Voda
Principi različite ishrane
- Opšta nutricionistička
- Mediteranska
- Kombinovanje namirnica
- Hrono ishrana dr Alain Delboas
- Proteinska Paleo ishrana
- Bogata ugljenim hidratima
- Makrobiotska ishrana
- Vegetarijanska ishrana
- Hrana kao lek – test intolerancije
Opšta nutricionistička ishrana
Piramida zdrave ishrane u Nemačkoj, koju je Nemačko društvo za ishranu DGE, Deutsche Gesellschaft für Ernährung, napravilo i objavilo 26.09.2000. godine, aktuelna je još i danas.
Mediteranska ishrana
Mediteranska ishrana je bogata voćem i povrćem, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i slično. Meso i slatkiši svedeni su na neki minimum, dok se neophodne masti uzimaju iz maslinovog ulja, ribe i morskih plodova.
Ova istraživanja utvrdila su da žitelji Grčke imaju stopu srčanih oboljenja 90% nižu nego Amerikanci u to doba.
Kombinovanje namirnica
Ishranu treba prilagoditi biološkim procesima funkcionisanja organizma, odnosno lučenju sokova u varenju i prirodnim telesnim dnevnim ciklusima:
- Lučenje sokova u varenju – ne mešanje proteina i skroba
- Telesni dnevni ciklusi su:
- Unošenje hrane u organizam i njena probava (aproprijacija) – odvija se od podne do 8 sati uveče.
- Asimilacija, odnosno apsorpcija i iskorištavanje hranljivih materija odvija se od 8 uveče do 4 ujutro.
- Eliminacija, odnosno izbacivanje otpadnih materija iz tela – odvija se od 4 ujutro do podneva.
Prema zastupnicima poštovanja prirodnih funkcija tela, posebno je važno da se hrana ne uzima u vreme asimilacije i tokom perioda eliminacije. Tako, za doručak (period eliminacije) preporučuje se uzimanje svežeg voća, prvenstveno onog sa visokim sadržajem vode, ili prirodnih voćnih sokova. Takođe, nakon 8 sati uveče (vreme asimilacije) ne preporučuje se uzimanje bilo koje druge hrane osim svežeg povrća.
Hrono ishrana dr Alain Delboas
Prvi začeci hrono ishrane su u 80-im godinama prošlog veka, a njenim začetnikom se smatra francuski nutricionista Alain Delabos.
Hronobiologija je naučna disciplina koja proučava uticaje smene dana i noći i fizičke uticaje na ljudski organizam
Hrono nutricija je zasnovana na hronobiološkom planiranju hrane na dnevnom nivou u skladu sa lučenjem hormona i enzima
Paleo ishrana
Paleo izbacuje sve što je u ljudsku ishranu uvedeno „skoro“ – žitarice, mleko i mlečne proizvode (oba se konzumiraju od pre oko 7-10,000 godina). Paleo pravac smatra da ako istoriju ljudskog roda prikažemo kao dan od 24 sata, onda mleko, mlečne proizvode i žitarice jedemo od juče – a aditive, margarine, biljna ulja od pre par sekundi.
Hrana kao lek – test intolerancije
Da li ono, što je najzdravija namirnica u opštem smislu reči, mora biti zdravo i za naš organizam u ovom momentu?
Odgovor je NE.
– Da li neke namirnice za jednog čoveka mogu biti lek a za drugog – otrov?
Odgovor je DA
Životinje kroz svoj sistem percepcije nepogrešivo slede svoje individualne potrebe, tako što znaju šta treba jesti i šta je za njih prirodni lek. Nije potrebno dokazivati da je čovek, na žalost, negde izgubio taj osećaj
Individualnim testom intolerancije određujemo odgovarajuće namirnice za naš organizam, „odnosno određujemo pravo gorivo za naše motore”
Ishrana prema testu rasterećujemo sve sisteme u organizmu.
Usklađivanje sa potrebama, našim ličnim naklonostima, prema bolestima ili stanju organizma samo pojačavao sinhrono dejstvo tolerantnih namirnica na naš organizam.