Zašto je kokosovo ulje dobro za naše zdravlje?

Kokos je namirnica puna vitamina, minerala i vlakana koje su veoma važne za naše zdravlje.

Generacijama unazad kokos se smatrao za namirnicu koja “leči sve bolesti”, a pre II svetskog rata, lečio je kašalj, konstipaciju, infekcije kože, upalu uha, zubobolju i još mnogo toga.

Zašto je važno da koristimo kokosovo ulje?

1. Nisu sva ulja ista

Kokosovo ulje sadrži srednje lančane masne kiseline. Šta to znači za naše telo? Naš metabolizam deponuje ove masnoće u jetru i pretvara ih u energiju, a ne u masne naslage.

2. Olakšava varenje

Ako imate problema sa nadutošću ili varenjem hrane, počnite da koristite kokosovo ulje. Ulje pomaže kod problema sa varenjem ili nervoznih creva. Masne kiseline u kokosovom ulju imaju anti mikrobna svojstva – umiruju bakterije, kandidu i parazite koji uzrokuju otežano varenje.  

3. Pomaže u kontroli dijabetesa tipa II

U jednom istraživanju Garvan Instituta, dokazano je da kokosovo ulje štiti protiv insulinske rezistencije, smanjujući rizik dijabetesa tipa II.  

4. Jača imunitet

Kokosovo ulje čine dobre masti, kao što su laureinska, kaprilična, kaprična kiselina koja sadrži antifungalna, antibakterijska, antiviralna svojstva koja poboljšavaju imuni sistem. Telo pretvara ove masti u monolaurin koji pomaže kod lečenja virusa, gripa, herpesa, helikobakterije, kandide.

5. Poboljšava metabolizamkokosovo ulje holistic

U jednom istraživanju koje je sproveo Journal of Nutrition dokazano je da kokosovo ulje poboljšava metabolizam. Učesnici koji su konzumirali dve kašike kokosovog ulja dnevno, sagorevali su više kalorija od onih koji nisu koristili kokosovo ulje. Kada ubrzamo metabolizam, poboljšavamo imunitet i manje se gojimo.

6. Usporava proces starenja

Kokosovo ulje je veoma korisno i za kožu. Učvrščuje kožu, usporava starenje i pojavu bora.

Svakodnevnom upotrebom kokosovog nerafinisanog ulja, omekšavate kožu, otklanjate bore i dobijate zdrav i svež izgled.

7. Pomaže kod mršavljenja

Zbog sadržaja kratke i srednje lančane masne kiseline kokosovo ulje je dobro kada želimo na zdrav način da izgubimo višak kilograma. Ono smanjuje apetit, i u poređenju sa drugim masnoćama kokosovo ulje povećava osećaj sitosti, što izaziva potrebu za manjim unosom kalorija.

Jedna studija iz 2009. godine je pokazala da se redovnom upotrebom kokosovog ulja smanjuje višak kilograma oko struka. Istraživanje je pokazalo da se kokosovo ulje lako vari i da štiti telo od insulinske rezistencije.

Započnite proces mršavljenja, tako što ćete u svoj režim ishrane uvrstiti kašiku kokosovog ulja na dan.

Pre nego što počnete da koristite kokosovo ulje, veoma je važno da utvrdite da li vam ta namirnica odgovara. To možete da proverite putem testa intolerancije na hranu.


Za kraj, isprobajte ovaj zdrav recept pun proteina, bez glutena i mlečnih proizvoda.kokos kuglice

1 kašika kokosovog ulja

150gr oraha ili organskog badema

150gr urmi

3-4 kašičice sirovog kakaa

Kokosovo brašno

Sve sastojke ubacite u blender. Napravite kuglice i pospite ih kokosovim brašnom. Ostavite ih 15 minuta u frižideru da se stvrdnu. Ova poslatica predstavlja idealnu užinu kada ste u pokretu! Prijatno! 🙂