Zdrava zamena za kafu

Zamena za kafu – 6 zdravih napitaka

Iako za mnoge od nas kafa predstavlja ritual bez koga ne možemo da započnemo dan, kafa ima veliki uticaj na telo i celokupno zdravlje organizma.

Kako kofein utiče na telo?

Kofein iz kafe zna da bude odličan pokretač, da podigne energiju i raspoloženje, međutim, on podiže i nivo stresa u organizmu.

 

  • Adrenalin: Kofein stimuliše adrenalne žlezde. Svaki put kada pijemo kafu, telo se sprema za borbu. Adrenalne žlezde luče određene hormone kao odgovor na kafu, i podiže se nivo stresa u organizmu. Konzumiranje kafe tokom celog dana izmoriće i iscrpeti adrenalne žlezde, koje neće biti sposobne da kompenzuju stres što dovodi do poremaćaja metabolizma.
  • Stres: Kafa podiže nivo serotonina i njegovih receptora. Kada kofein izađe iz organizma, možemo da budemo iritabilni ili anksiozni. Istraživanja pokazuju da kofein povećava nivo kortizola i adrenalina. Povećan nivo kortizola utiče na ceo organizam i može da izazove anksioznost, iritabilnost i neravnotežu.
  • Apsorpcija minerala i vitamina: Kafa sprečava apsorpciju gvožđa, minerala koji je uključen u oslobađanje serotonina i dopamina. Kozumiranjem kafe vrlo lako gubimo minerale kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum jer je kafa poznati diuretik.
  • Kardiovaskularne bolesti:  Prema jednom istraživanju klinike Mayo, velika količina nefiltrirane i espreso kafe je povezana sa blagim porastom nivoa holesterola i može da poveća rizik od bolesti srca.
  • San: Kafa štetno utiče na san ukoliko je pijete u velikim količinama i ako vam je ona jedini izvor energije u toku dana. Ukoliko pijete kafu i 6 sati pre spavanja, vaš san se može poremetiti.
  • Varenje: Kiselina u kafi je povezana sa problemima sa varenjem i neravnotežom crevne flore.

Šta može da se dogodi ako smanjite ili ostavite kafu?

Iako je moguće razviti toleranciju i zavisnost na kofein konzumiranjem kafe, smanjivanje ili ostavljanje kafe može da izazove simptome kao što su glavobolje, bolove u mišićima i umor. Iako simptomi mogu da potraju i nedelju dana, najbolje je da postepeno smanjujete količinu unosa kafe i da dopustite organizmu da se navikne na promene.

U procesu odvikavanja od kafe, pojačajte unos vode i dozvolite sebi da dremnete kad god imate potrebu za odmorom. Proces eliminacije šećera, belog brašna, kofeina, alkohola i glutena može da potraje nekoliko dana dok se vaš organizam ne resetuje i dok se ne zaustavi potreba za štetnim namirnicama.

Ono što ćete na kraju dobiti od odvikavanja od kafe su regeneracija, dobar san, fokus, jasnoća i smanjen nivo stresa u organizmu.

Zdrava zamena za kafu 

Sada je pravo vreme da zamenite kafu ovim prirodnim napicima!

1.Topli napici od kurkume

kurkuma

Napici od kurkume su postali veoma popularna zdrava zamena za kafu. Kurkuma sadrži aktivni sastojak kurkumin koji ima antiinflamatorna svojstva i pozitivino utiče na ceo organizam. Pročitajte više o ovom napitku na našem blogu.

2. Čaj od đumbira

djumbir

Đumbir je adaptogen koji poseduje antiinflamatorna svojstva i jedan je od najefektnijih prirodnih sastojaka koji podržavaju endokrini sistem i odgovor organizma na stres. Đumbir reguliše nivo kortizola, podiže energiju i podstiče varenje.

3. Čaj od korena sladića

caj od korena sladica zamena za kafu

Koren od sladića je jedan od adaptogena koji podiže nivo energije i otpornost imuniteta.

4. Čaj od nane

nana

Čaj od nane je odličan čaj za popodne. Sadržaj mentola hladi i umiruje telo i um.

5. Rooibos crveni čaj

crvni caj zamena za kafu

Rooibos čaj je veoma koristan u procesu odvikavanja od kafe jer smanjuje glavobolju i nesanicu. Ima slatkastu aromu, veoma je pitak i sadrži mnogo antioksidanata.

6. Zeleni čaj

zeleni caj

Iako zeleni čaj sadrži malu količinu kofeina L-theanin, on sadrži i korisnu amino kiselinu koja povećava fokus i smanjuje iritabilnost koju izaziva kofein.