Detoks voda sa voćem i aromatičnim biljem

Voda je esencija života, čini 2/3 našeg tela i veoma je važno da je konzumiramo u određenoj količini. Kada unosimo dovoljno tečnosti, regulišemo krvni pritisak, temperaturu tela, pospešujemo varenje i pomažemo zglobovima i mišićima.

Kako možete da ostanete hidrirani tokom leta?

  1. Pijte dovoljno tečnosti – Količina vode koja nam je potrebna zavisi od mnogih faktora – godišnjeg doba, fizičke aktivnosti, naših godina. Nećete pogrešiti ako dnevno unesete bar 8 čaša vode u organizam.
  2. Ako volite limetu, limun, pomorandže, krastavac ili bobičasto voće, dodajte u svežu vodu nekoliko komada neprskanog voća ili povrća i napravite osvežavajući i zdrav napitak pun vitamina i minerala.
  3. Pre obroka popijte čašu vode da ne biste uneli više hrane nego što vam je potrebno.
  4. Držite se vode. Sokovi i čajevi će vam pomoći da ostanete hidrirani, ali su puni veštačkih zaslađivača, šećera i kofeina. Bilo bi dobro da ih zamenite ceđenim sokovima ili detoks vodom.
  5. Hidrirajte se hranom. 70-80% vašeg unosa tečnosti bi trebalo bude iz vode, ostalih 20-30% bi trebalo da dođe iz namirnica. Voće i povrće sadrži vodu – npr. krastavac 97% vode, celer 96%, paradajz 95%, lubenica 92%, spanać, jagode 91%..
  6. Hidrirajte se čia semenom. Čia seme dobro apsorbuje vodu. Kada čia seme konzumirate pre fizičke aktivnosti ili pre nego što izađete na sunce, ono će postepeno da otpušta vodu u procesu varenja, i u isto vreme da hidrira ceo organizam. Čia seme je puno omega 3 kiselinama i drugim nutrijentima.
  7. Pijte kokosovu vodu. Kokosova voda je nisko kalorijski osvežavajući napitak koji se dobija od mladih plodova kokosa. Voda je puna antioksidanata, enzima, vitamina B i C, minerala – magnezijuma i kalcijuma, zamenjuje izgubljenu tečnost i nadoknađuje elektrolite koje gubimo kada su vrućine ili kada treniramo.
  8. Uzimajte redovno probiotike. Održavajte zdravlje crevne flore i ostanite hidrirani. Uz pomoć dobrih bakterija, apsorbujemo nutrijente i elektrolite iz hrane i pića i štitimo se od mikroorganizama koji mogu da nam ugroze crevnu floru i izazovu dehidrataciju. Probiotici hidriraju kožu i pružaju joj dodatnu elastičnost.

Ukusna detoks voda sa voćem i aromatičnim biljem

Umesto vode, probajte vodu sa ukusom voća, povrća i aromatičnog bilja. 

Kako možete da obogatite običnu vodu?

Oljuštite i narendajte voće u litrar vode. Ostavite da odstoji 2-4 sata ili preko noći u frižideru. Preporučujemo da voće, povrće kao i bilje koje korsitite bude neprskano.
Evo nekoliko naših omiljenih recepata:

Krastavac i nanadetoks voda sa voćem
Oljuštite i iseckajte krastavac, dodajte 8 svežih listova nane i dodajte svežu vodu. Promešajte i ostavite bar 2-4 sata u frižideru.

Citrusi i borovnica
Isecite dve organske pomorandže sa korom, dodajte 1 šolju borovnica u teglu i dodajte vodu. Ostavite 2-4 sata ili tokom noći u frižideru.

Ananas i nana
Oljuštite ananas i dodajte ¼ ananasa. Što sitnije iseckate ananas to će vaša voda biti ukusnija. Dodajte 10-12 listova nane, vodu i ostavite u frižideru.

Lubenica i bosiljak
Dodajte 2 šolje fino seckane oljuštene lubenice, dodajte 15 listova bosiljka i dodajte litar vode. Drižite u frižideru ili 4 sata da se svi ukusi sjedine.

Voda je pravi eliksir života. Uživajte u lepom vremenu, pijte dovoljno vode i jedite hranu koja je bogata nutrijentima koji vas hidriraju celo leto!