Prolećna nega i detoksikacija jetre

Jedan od najvećih darova kineske tradicionalne medicine jeste znanje o povezanosti ritmova prirode i naše unutrašnje ravnoteže. Period prelaska iz zime u proleće, kada su dani duži, topliji, kada priroda cveta, često zna da poremeti našu unutrašnju ravnotežu, a simptomi te neravnoteže mogu biti alergije, glavobolje, bolni mišići, problemi sa varenjem i pad raspoloženja.  

Po kineskoj tradicionalnoj medicini, proleće pripada elementu drveta, a jetra je organ koji se vezuje za ovo doba godine.

Kada je jetra harmonična, energija neometano teče, osećamo se zdravo, vitalno i smireno. Kada je jetra u neravnoteži, protok energije u telu je otežan i kao posledica javljaju se fizičke i emotivne tegobe. 

U proleće je potrebno posebnu pažnju da posvetimo jetri

Šta možete da uradite?

1. Započnite dan sa limunom i toplom vodom

Gorko je ukus koji je povezan sa jetrom, tako da će ovo biti dobar podstrek ujutru vašem sistemu za varenje i prirodno će se pokrenuti proces detoksikacije. Zdrav digestivni sistem predstavlja stub zdravlja. 

Jabukovo sirće je takođe veoma dobro u procesu detoksikacije jetre. Nerafinisano sirće brzo otklanjanja stagnaciju jetre i depresivno raspoloženje. Jabukovo sirće ima i kisele i gorke kvalitete, koji utiču na kretanje Qi-ja.

detoksikacija jetre

2. Hranite se laganije

Jetra je jedan od najzakrčenijih organa kod modernog čoveka. Premasna hrana, toksini i procesuirana hrana ometa rad
biohemijskih procesa koje jetra obavlja.

Pojačajte unos sirove hrane.

Da biste ”proleće uneli unutar organizma” jedite oporu hranu, mlade biljke, svež zeleniš, klice, bosiljak, ruzmarin, kim, mirođiju, lovor.

3. Izbegavajte kasne obroke

Jedite najkasnije do 8 sati uveče i neka to bude vaš najlaganiji obrok u toku dana. Vreme od 23-03h je vreme najveće energetske aktivnosti jetre, kada se ona i žučna kesa regenerišu i spremaju za novi ciklus. 

4. Krećite se

Šetajte, trčite, igrajte, radite jogu, idite stepenicama, istežite se. Izaberite neku aktivnost svaki dan 20-30 minuta koja će pokrenuti energiju u telu. Provodite vreme napolju, dišite polako i povežite se sa prirodom. 

Ako se posebno osećate usporeno i malaksalo, napravite kupku od gorke soli jednom nedeljno. Više o gorkoj soli možete pročitati u jednom od naših prethodnih tekstova:  http://www.holistic.co.rs/kako-koristiti-epsom-so/

5. Započnite proces detoksikacije ishranom po testu intolerancije

Ovo je jedan od najsigurnijih načina na koji možete da pomognete celom organizmu da se očisti od toksina i da dugoročno uživate u benefitima zdrave ishrane. Ishranom po testu intolerancije čistimo organizam od svih onih namirnica koje nismo dobro tolerisali, koje su nam stvarale toksine, smanjujemo unos šećera i kofeina, alkohola, pa samim tim utičemo i na bolju moždanu aktivnost i bolje raspoloženje, smanjujemo upalne procese u telu i neprijante simptome unutrašnje neravnoteže.

Pružite ljubav svojoj jetri i uživajte u proleću i sunčanim danima koji nam vrlo brzo dolaze! 🙂