Kondicija, mišićna masa i gipkost protiv starenja

Kao što postoje tri tipa zdravlja – fizičko, mentalno i duhovno, tako možemo da govorimo i o tri slična tipa starenja.

Fizičko starenje je samo hronološko i meri se od našeg rodjenja.

Hronološka starost često može da bude u neskladu sa našom biološkom starošću organizma i tada najčešće kažemo za nekoga da je stariji nego što se čini…

S obzirom na stres, način života, ishranu u današnje vreme često sebe dovodimo u situaciju da naše telo brže propada nego što bi bilo prirodno i biološka starost nam je veća od hronološke.

Kako sprečiti ubrzano starenje?

Pravi način je, pre svega, fizička vežba. Dobra formula bi bila – vežbajte onoliko minuta na dan, koliko imate godina. Tako smanjujete rizik od hroničnih bolesti, bolesti srca, depresije…

Postoje tri pristupa u vežbanju:

  • Aerobik, trčanje za kondiciju
  • Dizanje tegova za mišićnu masu
  • Fleksibilnost, gipkost

Trčanje ili aerobik su bez sumnje medju najboljim odlukama koje možete doneti. Pomoći će vam da smršate, budete zdravi i u dobroj kondiciji, ali i doneti nešto više – naučiće vas disciplini, upornosti i samouverenosti, što će se preliti na sve sfere vašeg života. I, možda najvažnije od svega, razvićete svež pogled na svet i pomoći će vam da pronađete nova interesovanja. Dovoljno je tri puta nedeljno izdvojiti po pola sata za trening.

Nikada nije kasno početi sa održavanjem mišićne mase. Kod ljudi, ona naglo opada od 40. godine života. Za tu vrstu vežbi potrebno je tri puta nedeljno po 10 minuta. Naravno, vrste vežbi treba prilagoditi sebi uz pomoć stručnog lica.

Najvažnije vrednosti treninga gipkosti su da smanjuje rizik od povreda i smanjuje bolove u mišićima nakon vežbanja i ubrzava oporavak.

Za istezanje pre i posle treninga su najbitnije sledeće stvari:

  • Položaj u kome je dostignuta maksimalna amplituda zadržava se oko 20 sekundi. To vreme je dovoljno za izazivanje nervno-mišićnih i biohemiskih reakcija.
  • Vežbe treba izvoditi svakodnevno i na svakoj vežbi treba više puta dostići maksimalnu amplitudu.
  • Mišiće treba istezati naizmenično.
  • Vežbe istezanja treba birati pažljivo. Početi sa lakšim vežbama.
  • Sve vežbe fleksibilnosti (gipkosti), koje se koriste u navedenim metodama, treba izvoditi do praga bola, uz odgovarajuću mentalnu koncentraciju.